Alice Mossová: Smrtící polibek

Obálka knihy se ptá: Co byste obětovali za jeden polibek? Otázka by ale spíše mohla znít: Co byste obětovali za záchranu stovek a tisíců nevinných před mukami nejhlubších pekel? Poklidným městečkem Winter Mill se šíří zlo. Sníh stále padá a pohled do zrcadel se vám může stát osudným…

Žánr fantastiky pro mládež není můj obvyklý šálek kávy, takže když jsem držela knihu v rukou, poměrně dlouze jsem koupi zvažovala. Především jsem přemítala, zda se k četbě románu někdy odhodlám vzhledem k tomu, že více mi sedí hrdinové mé věkové kategorie. Ke koupi mě přesvědčila i poměrně nízká cena knihy, je to ovšem právě příběh ukrytý na stránkách, kvůli němuž koupě nelituji.

Středoškolačka Faye McCarronová je dívka jako každá jiná. Největší problém pro ni představuje, jaké oblečení si vybrat na nejbližší večírek a zda je její nejnovější článek do školního časopisu dost dobrý. Vztah s nejlepší kamarádkou Liz ale naruší příjezd příslušníků proslulé rodiny Morrowových, Lucase a jeho matky Mercy. Liz se na první pohled do Lucase zakouká, ten však má oči jen pro Faye. O další rozruch se pak postará i skupina motorkářů, kteří právě zavítali do města a jimž pevnou rukou velí Joe Crowley vychovávající dospívajícího syna Finna. Další šok utrpí obyvatelé ospalého městečka, když je v nedalekých lesích nalezena mrtvola, již mohou mít na svědomí toulaví a nebezpeční vlci. Faye, jež v sobě nezapře novinářku, se snaží přijít na to, jak spolu motorkáři, chladná Mercy i smečka vlků souvisí. Zaplete se přitom do událostí, jež přesahují nejen její nejbujnější fantazii, ale také mohou ve svém důsledku stát životy mnoha obyvatel Winter Millu.

Román skládající se z několika propletených dějových linií překvapí svěžím a lehkým tempem, díky němuž se stránky téměř otáčejí samy. Zpočátku se zdá, že si pro nás Alice Mossová připravila obyčejný příběh dvou kamarádek ze střední, které řeší stejné problémy jako většina dívek jejich věku, tedy co na sebe a jak se zalíbit novému, bohatému a supercool klukovi. Jak děj ale postupuje, dočkáme se také několika akčních scén, autorka ovšem vykresluje atmosféru spíše popisem hrůzných okamžiků, v nichž zlo zahlédneme jen koutkem oka a poté si domýšlíme, co se vlastně děje, než aby hlavní postavy (a tím pádem i čtenáře) s jejich protivníky konfrontovala přímo – to si nechává až na samotné vyvrcholení děje.

Hlavní hrdinka Faye je nucena vybrat si mezi dvěma mladíky usilujícími o její srdce. Finn se zdá jako naivní mladíček se srdcem romantika, ačkoli vyrůstá ve skupině drsných motorkářů a vinou kletby je mu mnohem více než –náct let. Lucas jedná jako sebevědomý a lehce namyšlený frajírek, jenž odkrývá děsivá tajemství o své rodině a původu. Na rozdíl od Finna o Faye nebojuje, ale jednoduše si usmyslí, že Faye bude jeho, a podle toho také jedná. Konečné rozhodnutí je ale na silné, odvážné a rozhodné Faye. Ačkoli linie příběhu tohoto trojúhelníku není v ději primární, vítězství nad děsivým protivníkem závisí na tom, zda si Faye vybere správného kluka. Tato vedlejší zápletka sice zní lehce klišovitě i kýčovitě zároveň, autorka ovšem důvody, proč je výběr toho správného „pana Božského“ tak důležitý, vysvětluje v různých scénách příběhu. Čtenář tak není překvapen, že hrdinka je nucena zvolit si za okolností, které v příběhu nastanou.

Negativem knihy je její jazykové zpracování. Pozornému čtenáři neuniknou gramatické chyby, přespříliš slangová a nespisovná mluva postav a rušivé přechodníky. Oproti jiným románům ze žánru paranormální fantastiky, jež Levné knihy vydávají, je ovšem překlad i jazyková úprava kvalitnější. Román navíc zaujme svou obálkou, která nabízí pohled na překrásně zasněžený les i písmo připomínající vosk skapávající ze svíce.

Z množství nezodpovězených otázek, které po dočtení Smrtícího polibku vytanou čtenáři na mysli, i z doslovu, jenž za sebou zanechává otevřený konec, je zřejmé, že se jedná teprve o první díl série. Pokračování s názvem Fool’s silver (Bláznovo stříbro – dosl. překl.), známého také pod názvem Love never dies (Láska nikdy neumírá – dosl. překl.) bychom se podle odhadů nakladatelství Levné knihy měli dočkat v překladu ještě tento rok.

Vydaly: Levné knihy, 2011