Underworld: Probuzení

Upíři versus vlkodlaci počtvrté. Je to tak, zdá se, že se Underworld stane další donekonečna natahovanou sérií. Otázka ale zní, zda to vadí…

První díl měl příběh, který zvládl utáhnout celý film – příběhem se mihla i nějaká ta legenda, došlo k nějakým zvratům. V druhém dílu se objasnilo pár událostí z dílu předchozího, pořád tam byl příběh, který byl přehledný a dokázal zaujmout. Třetí pokračování nám sice nenabídlo, až na výjimky, známé tváře ani prostředí, ale udržovalo nás celkem v napětí, neboť jsme se chtěli dozvědět, jak že se teda Soňa s Lucianem dopracují do onoho osudného okamžiku, o němž my jsme dávno věděli z prvního dílu. A co tedy má toto čtvrté pokračování?

Více akce, více krve, více zbraní, které není třeba přebíjet, více zbytečných postav, větší a zlejší potvůrky a především… hodně vytočenou Kate Beckinsale.

Ono když se probudíte celí zmrzlí, sotva hýbete prsty, a to poslední, co si pamatujete, je osoba, jíž milujete, jak mizí v nenávratnu, není se co divit, že vám to trochu hne žlučí.

Příběh se odehrává několik let po takzvané čistce – velkém zásahu proti všem nelidem, kdy byli upíři a vlkodlaci takřka vyhubeni. Nikde není řečeno, jak k tomu došlo, jak na ně lidi vlastně přišli, zda to někdo náhodou nevyvolal záměrně a nezredukoval tak vlastní řady… Celkově je začátek dost zmatený, ale pak se divák chytne, neboť stará dobrá Selene je zpět ve svém latexovém oblečku, řádně rozohněná a hodlá všechnu tu verbeš pozabíjet.

Uteče z místa, kde ji drželi – laboratoří Antigenu – a chce najít Michaela, o němž si myslí, že s ní také utekl (má k tomu podstatné důvody). Jenže další pokusný králík nebyl Michael, ale dívka jménem Eve, o níž se všichni vyjadřují jen jako o „hybridovi“ (velice lichotivé).

Při jejím hledání Selene narazí na upíra Davida, který jako by vypadl z Upířích deníků (ano, dokonale „vystajlovaný“ hezounek). Ten samozřejmě Selene a Eve pomůže a zavede je do jednoho ze stále fungujících klanů. Tam ale z návštěvy smrtonošky nejsou moc nadšení. Na okamžik se zde objeví Charles Dance (Hra o trůny – Tywin Lannister) v postavě staršího upíra. Přestože mu to jako upírovi poměrně sekne, nemá žádný jiný vliv pro pokračování děje – akorát tam běhá a všechny prudí (role chladných a přísných otců mu zjevně sedí).

Nepotřebuju přebíjet a ty?
Hlavní zápletkou je hledání unesené Eve (v pořadí už její druhé hledání). Zde přichází na řadu další vcelku nepodstatná postava – detektiva sympatizujícího s upíry. A akce může začít. Výbuchy, salta, konspirační teorie, střelba – zbraně samozřejmě hrdinové přebijí za celý film asi dvakrát. Dojde i na ruční souboje, a tady se budete moci pokochat novou formou lycanů… Selene se nejspíš učí lítat, jak často je ve vzduchu, dvanáctileté Eve záporáci mlátí hlavou o auto…, no zkrátka radost pohledět. Oproti ostatním dílům je zde i více krve – detailní záběry na to, jak vlkodlakovi projde kulka hlavou, stojí za to. S mozky na zdi se tentokráte nešetří.

Herecké výkony jsou na tuto sérii standardní. Selene se vlastně pořád tváří stejně (V davu z mužského publika zazněla hezká poznámka: „Na to, že je to upírka, nám docela stárne.“) a výkony ostatních jsou prostě průměrné – ono zatvářit se vytočeně, fanaticky nebo sebejistě snad zvládne většina herců. Co se jmen týče, neobjevila se tu žádná známá esa, ale spíše obličeje, které můžete znát z některých seriálů. Jak už bylo řečeno, mihl se tu Charles Dance, Kristen Holden-Ried (Lost girl), Michael Ealy (Californication, FlashForward)…

Triky zůstaly celé ty roky při starém, takže lycani jsou trochu olezlí a jejich proměna je poněkud křečovitá, ale byli tu i horší vlkodlaci.

Sečteno podtrženo. Je to devadesát minut akce a bezhlavého násilí. Příběh to oproti předchozím dílům nemá – nezlobte se, ale je to tak. Já osobně byla poněkud zklamána nevyužitím možnosti spojenectví mezi vlkodlaky a upíry, které by podle mého mohlo do filmu přivést novější prvek. (Nepřítel mého nepřítele je můj přítel tady nějak neplatí.) Pokud máte rádi boje mezi těmito potvůrkami, akci a trochu té krve, určitě si film užijete. Zda čistá akce dokáže udržet pozornost i náročnějších diváků, to už je sporná otázka.

Mou pozornost film udržel a mohu ho ohodnotit jako nad očekávání. Poté co byl původní příběh uzavřen rozcupováním Marcuse, jsem se poněkud děsila toho, co všechno by tvůrce mohlo napadnout. (Já se jen modlila, aby nevzkřísili některou z již mrtvých postav, což se naštěstí nekonalo.) Nakonec to dopadlo lépe, než se dalo očekávat, i přestože tvůrce nenapadlo nic lepšího než přehánět a přehánět (Čím větší, tím lepší?). Film velice rychle utekl a až na několik zaškobrtnutí se Selene hladce prostřílela až k cíli.

K pátému dílu, který můžeme dozajista očekávat, jsem ovšem už i já trochu skeptická…

Recenze převzata z mfantasy.cz