L. J. Smith: Upíří deníky 9 – Před půlnocí

Všichni hrdinové jsou zpátky z Temné dimenze i s hvězdnými perlami a osvobozeným Stefanem, ale z Damona se stal nedopatřením člověk a nedokáže se s tím vyrovnat.

„Pořád se cítím, jako bych byl zamotaný ve vatě, Eleno – nic nevidím, nic neslyším, nic necítím. Mám reflexy pomalé jako želva a jsem vyhladovělý.“ Damon (str. 17)

Ve Fell´s Church je spousta upírů, kteří by mohli Damona proměnit v upíra, jenže všichni jsou momentálně nakažení malachy – parazity ovládanými zlými liškodlaky. Město pohlcuje temnota, posedlých přibývá a násilnosti se stupňují. Damon je rozhodnutý stát se upírem za každou cenu, takže se snaží získat hvězdnou perlu, aby mohl otevřít bránu do Temné dimenze. Podaří se mu to?

Damon si prochází velkými změnami, chová se krutě, arogantně a chladně. Zvyká si na to, že musí dýchat a jíst, což nenese právě nejlépe. Je rozhodnutý stát se opět upírem, ale chce být stejně mocný, jako býval předtím, a k tomu potřebuje vysoce postaveného upíra, který by s ním prošel procesem proměny.

Stefan se zotavuje a nabírá síly. Ačkoliv pije lidskou krev, nestává se z něj krvežíznivé monstrum, ale naopak zvažuje, že co nejdříve přejde na krev zvířecí. Meredith překvapí svými bojovými schopnostmi, přičemž poodhalíme roušku tajemství týkajícího se její rodiny. Postupně také začneme luštit Šiničiho hádanky, a dokonce se dozvídáme, jak pokračuje Alaric v pátrání po informacích o kitsune.

Elena je citově rozpolcená mezi Stefanem a Damonem, protože oba dva miluje. Zároveň má hrůzu z toho, že jí Stefana zase nějakým způsobem vezmou, což se podepisuje na její psychice. Andělská bytost s pevnou vůlí a silnou osobností se zprvu chová jako křehká květinka, která při sebemenším stresu omdlí, pláče nebo se roztřese strachy. Teprve postupem času se probere z letargie a začne se chovat jako dřív.

L. J. Smith volně navázala na předchozí díl zápiskem do deníčku, kde čtenáři vysvětlila, co se událo nového a připomněla nám hrůzy z osmého dílu Osvobození. Dočkáme se dramatických scén, napětí i nějaké té akce, ale ironické a humorné komentáře už jsou opět pasé, což je škoda.

Před půlnocí je jednodušší a nenáročný fantasy příběh, psaný ve vážnějším duchu a plynoucí středním tempem. Autorka se příliš nevěnuje popisům postav ani propracování charakteru, přesto si čtenář udělá dobrou představu o tom, jaký kdo je. Hororové prvky se mísí s temnější atmosférou, ale oproti předchozímu dílu je tento slabší a zmatenější, jako by už autorka nevěděla, o čem psát, tak si vymýšlí další témata, až to jako celek působí nepřirozeně – už jen plynutí času v našem světě oproti Temné dimenzi je nedostatečně vysvětlené a podivné.

Kniha je vhodná pro teenagery a romanticky laděné duše. Konečně se dostává na řadu kromě emocí také chtíč, přesto nečekejte kromě pár polibků sexuální scény, tato série je psána ve vší slušnosti. Devátý díl Upířích deníků má otevřený závěr, který nenechá čtenáře na pochybách, že máme stále co odhalovat.

Vydal: Fragment; 2012