Alexandra Ivyová: Zrození temnoty

První díl z nejúspěšnější paranormální upírské série Strážci věčnosti ze stáje Levných knih aneb Jak se obyčejná dívka bohyní stala.

Pro Abby Barlowovou to byl pěkně mizerný den. Během pouhých několika hodin zvládla přežít ničivý výbuch, viděla zemřít svou zaměstnavatelku, měla znepokojivý sen a nyní se ocitla v pochybném chicagském hotelu s nadpozemským Dantem, ze kterého se vyklube sexy upír, po kterém sice touží, ale zároveň jí nahání hrůzu. Nevypočitatelná kola osudu se dávají do pohybu: Dante s Abby jsou vrženi do věčné bitvy mezi dobrem a zlem… A zároveň běží zdánlivě zoufalý souboj s časem o jejich lásku… (anotace)

Pracovní den Abby Barlowové nezačal zrovna nejlépe. Své zaměstnavatelce Seleně zničila vázu z dynastie Ming a při činu ji chytil arogantní Dante. Předtím, než se dokázala z nepříjemné situace vylhat, domem otřásl výbuch a nic nebylo jako dřív. Exploze smrtelně zranila Selenu a entita, která obývala její tělo, se přestěhovala do Abby. Šokovaná dívka zjišťuje, že její bývala zaměstnavatelka byla Kalichem pro bohyni Phoenix, Dante je několik století starý upír a po ní samotné začínají pást skoro všichni démoni z Chicaga.

Abby je obyčejná holka z problémové rodiny. Její největší starostí až dosud bylo sehnat peníze na nájem a jídlo. Nyní se jí snaží zmocnit démoni, sekta černokněžníků a konvent fanatických čarodějnic. Je jen na její houževnatosti, jestli dokáže přežít.

Dante, nadpřirozeně krásný upír, trávil poslední staletí připoutaný k Seleně, a když mohly být jeho okovy zlomeny, tak kouzlo přešlo na Abby. A on musí prokázat své kvality osobního strážce i průvodce světem magie.

První díl ze série Strážci věčnosti (Levné knihy ho vydaly až jako čtvrtý) seznamuje nejen Abby, ale i čtenáře se světem upírů, démonů, čarodějnic i víl. Jedná se o žánr paranormální romance, kde nesmí chybět hrdinka v nesnázích, přitažlivý hlavní mužský charakter a jejich milostná zápletka.

Zrození temnoty má příjemné a sympatické charaktery s uvěřitelným vzájemným erotickým napětím. Zápletka není nijak zvlášť náročná, ani složitá nebo originální, ale má spád, vzrušení, akci a baví. Příběh je možná předvídatelný, což je v tomhle typu literatury poměrně běžné, ale dokáže zabít nudu a zlepšit náladu.

Překlad občas klopýtá a překlepy se dají při zabrání do děje většinou snadno přehlédnout. Obálka tématicky není špatná, ale zelený odstín ji vyloženě nesluší. Kvalita zpracování, nízká cena, malá hmotnost i formát a velmi slušná úroveň děje dělají z téhle „paranormálky“ ideální doplněk na delší cesty (spíše pro ženy).

Originální název: When Darkness Comes
Nakladatelství: Levné knihy
Překlad: Růžena Rosůlková
Obálka: Franco Accornero
Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Cena: 59 Kč

Za sehnání podkladů bych ráda poděkovala Cukýně.