L. J. Smith: Upíří deníky 7: Zajetí

Elena miluje upíra Stefana, ale má slabost i pro jeho bratra Damona. Nyní je z ní opět lidská bytost, ale když se vrátila zpět do života po životě, nastal přitom velký výron Sil. Ten přivábil dva příšerné tvory z druhé strany – Šiniči a Misao, kteří ovládli Damona, Elena ho však vyléčila. Má Damon u Eleny ještě nějakou šanci?

Damon, Matt a Elena jsou uprchlíci v našem i nadpřirozeném světě. Matt se rozhodl vydat na cestu s Elenou, aby unikl Carolininu obvinění ze znásilnění. Zatímco společně cestují k bráně do Temné dimenze, Damon se snaží získat Elenino srdce. Je jediný, kdo zná cestu, a ve strachu, že by si tyto informace mohl někdo přečíst z mysli Eleny či Matta, jim raději nesděluje víc, než je nutné vědět. Každým dalším dnem, který stráví Elena s Damonem pohromadě, mezi nimi roste jak napětí, tak touha, což ještě komplikují Šiničiho vpády do Damonovy mysli a krádeže jeho emocí a vzpomínek.

Damon: „Potřebuješ trochu čerstvého vzduchu a já se postarám, abys ho dostala.“
Najednou se Elena ocitla v Damonově náručí a cítila, jak stoupají vzhůru.
„Damone, můžeš mě, prosím, pustit?“
„Hned teď, drahoušku? Je to celkem vysoko…“ (str. 25)

Krásná Elena je milující, soucitná i zábavná, když je třeba. Je loajální ke svým přátelům a dokáže odpouštět natolik, že téměř vůči nikomu nepociťuje nepřátelství. To se ovšem netýká Šiniči. Damon začne učit Elenu používat její schopnosti, protože rozvinutí její Síly by mohlo značně přispět k výhodě v boji s démony. Z výpravy čiší nebezpečí a je patrné, že i Damon má z onoho místa obavy.

Hlavní postavy se chovají podle zaběhlého řetězce, takže čtenáře neudiví ustrašenost Bonnie či hrdinské kousky Matta. Příjemným překvapením bylo chování Damona a Eleny, kteří děj osvěžují a doslova nabíjí elektřinou. Pátrání po Stefanovi je na bázi detektivní práce, přesto se Elena ve Městě temnot občas chová naivně a hloupě.

V Zajetí nechybí vzrušení ani nebezpečí, které je díky Damonovi mnohem poutavější a v určitých okamžicích i romantické. L. J. Smithová prostřednictvím Damonova charakteru dodává příběhu říz jeho jednáním i komentáři, které čtenáře pobaví. A to je co říct, jelikož autorka většinou píše ve vážnějším duchu a na vtipné dialogy si moc nepotrpí.

Začátek příběhu plyne středním tempem, ale čím víc se blížíme k závěru knihy, tím je děj svižnější. Hororové prvky se mísí s temnější a drsnější atmosférou, než na jakou jsme dosud byli zvyklí. Kniha vře emocemi mezi hlavními hrdiny, což činí příběh energičtější a napínavější. Otevřený konec čtenáře navnadí na pokračování, protože hlavní hrdiny čeká hodně práce, aby dali město do pořádku a dosáhli všech svých cílů.

Vydal: Fragment; 2011

Recenze: Upíří deníky 6, Upíří deníky 5

Rozhovor s L. J. Smith