Rozhovor s Ilonou Andrews

Přinášíme Vám rozhovor s Ilonou Andrews pro web Love Vampires ze srpna 2007, tedy krátce po vydání první knihy Magie mrtvých, která se tento měsíc dočkala díky nakladatelství Fantom Print svého vydání i u nás.

Pod jménem Ilona Andrews, kterou známe jako autorku urban fantasy románu Magie mrtvých, se ve skutečnosti skrývají dva lidé.  Vždy mě zajímalo, jak se píše v týmu, takže mě napadlo, že se na to mezi jiným manželů Gordona a Ilony optám.

Ilona Andrews o Iloně Andrews.
Ilona: Hm, tak se na to podívejme. Díky rodičům Ruska, díky vlastní volbě Američanka, manželka jednomu muži, matka dvou dětí. Autorka spousty hloupostí o ženách v kůži, s meči a zbraněmi. A o příšerách. O spoustě a spoustě příšer.
Gordon: Vyrostl jsem v Kouřových horách Severní Karolíny. Něco jsem si prožil v námořnictvu, šel jsem na vysokou, něco jsem si prožil v armádě. Teď pracuji v oblasti lidských zdrojů a s Ilonou spolupracuji na jejích děsivých knihách.

Ilona Andrews o Magii mrtvých.
Gordon: Bude lepší, když na tohle odpovíš ty.
Ilona: V našem životě jsme dosáhli bodu, kdy jsme museli zvolit, kudy dál. Ocitli jsme se jakoby na křižovatce života a bylo nám jasné, že pokud si zvolíme některou z cest, naše životy už nikdy nebudou stejné. Magie mrtvých je román o ženě, Kate, která také čelí jistým volbám. Její strážce, poslední člen její rodiny, je zavražděn a ona si musí zvolit, zda se dál skrývat tak, jako se skrývala do této chvíle, nebo jeho vraždu vyšetřit. V jistém smyslu se svět Kate ocitl na křižovatce: v jedné chvíli fungují bezchybně technologie, ve druhé se vynoří magie a je možné kouzlit.

Co teď čeká Kate Daniels, hlavní aktérku Magie mrtvých?
Ilona: Jako další přijde na řadu Magie spaluje, která by měla přistát na pultech v dubnu 2008. Je to kniha o čarodějnicích, starodávných bozích a o útocích démonů. A bude v ní Curran. Z jakéhosi zvláštního důvodu chce každý vědět, jestli bude Curran v další knize, tak jsem to tu chtěla veřejně oznámit.
Gordon: Ano, Kate a Curran potřebují na svém vztahu zapracovat. Docela by prospělo, kdyby se navzájem nezabili.

Kolik knih do série plánujete?
Gordon: Tolik, kolik budou chtít lidé číst.
Ilona: Plánovali jsme pět, ale máme smlouvu jen na dva. Kolik jich nakonec bude, záleží na nakladatelství Ace Books a na číslech prodeje. (V současné době má série pět dílů – pozn. překl.)

Váš popis upírů jako odpudivých, tupých neživých loutek, nástrojů, které mohou nekromanti využívat a ovládat, je skutečně originální myšlenka a naprosto se liší od obecné představy o upírech. Odkud se tato představa zrodila?
Ilona: Zcela upřímně, nepamatuji se. Možná to byla jen letmá myšlenka, kterou jsem zachytila a řekla si „Bomba, to zkusíme“. Pokud bych měla jít do hloubky, řekla bych, že svůj vliv na to měla představa nekromantů v různých hrách a filmech. Obraz temného čaroděje, který povolává armády kostlivců a posílá je proti hrdinovi příběhu, je v moderní fantasy velmi častý. Pokud pouhý čaroděj dokáže ovládat mrtvoly, proč nemít někoho, kdo stejným způsobem dokáže ovládat upíry?
Gordon: Ilona má slovanské kořeny a ve slovanské kultuře si upíry moc neromantizují. Myslel jsem, že by to bylo něco nového.

Jak vám funguje psaní v týmu?
Ilona: Velmi dobře.
Gordon: Jako manželství – dej a bude ti dáno. Navzájem se doplňujeme.

Je těžké psát knihy se svým partnerem? Co se stane, když máte na nějakou věc zcela odlišný názor?
Gordon: Pokud se neshodneme, pracujeme na tom, dokud nenajdeme kompromis.
Ilona: Obvykle ani odlišný názor nemáme. Tedy, samozřejmě, že se párkrát neshodneme, ale nikdy to nebylo nic dramatického.

Přemýšlí někdo z vás nad tím, že by napsal svou vlastní knihu?
Ilona: Já bych to brala, ale bylo by to jen něco krátkého. Brzy by mi došly nápady. Gordon navíc sem tam něco utrousí o tom, že by napsal novelu o Nickovi z Magie mrtvých.
Gordon: Ano, ale pokud by mi Ilona nepomohla, nedokončil bych to.

Žánr urban fantasy vás vždy zajímal? Přemýšleli jste, že byste napsali knihu i v úplně odlišném žánru?
Gordon: Mě na vysoké s žánrem fantasy seznámila Ilona. Dala mi knihy Davida Eddinga. Vidím to tak, že se v současné době urban fantasy mísí s tím nejlepším z klasické fantasy a příběhů o záhadách. Pravidla nejsou tak pevně daná. Není to suché a nudné. Ten žánr je relativně mladý a není tak šablonovitý. Tvoříte si zde své vlastní šablony. A jestli jsme zvažovali napsat knihu v jiném žánru? Ano, zvažovali.
Ilona: V současné době je žánr tradiční fantasy úplný a obsahuje spoustu podžánrů od futuristických vizí po romanci. Kouzlo urban fantasy spočívá v tom že přinášíme ždibíček magie do zcela normálního světa. Naneštěstí to je také velké mínus tohoto žánru: stačí malý úkrok a jste úplně mimo žánr.

Na čem právě teď pracujete?
Ilona: Na editaci a korekturách Magie spaluje. Jak se jednou naše skvělá agentka ponoří do našich návrhů, začneme jeden z nich zpracovávat do úplně nového příběhu.

Mnoha autorům se nikdy nepodaří své práce vydat. Jak se to povedlo vám?
Ilona: To je hodně dlouhý a bolestný příběh. Ve zkratce, pracovali jsme hodně tvrdě. Můžu vám říct, co jsem dělala, když zazvonil telefon – hrála jsem právě World of Warcraft, když mi Gordon dal telefon k uchu a já uslyšela: „Gratuluji. Ace Books vám udělal nabídku.“
Gordon: Je to vážně dlouhý příběh.

A jako čtenáři, jaká je vaše nejoblíbenější kniha?
Gordon: Orel létá vysoko od Roberta Parkera.
Ilona: Hm, netuším. Je jich tolik! Právě jsem dočetla Otrokyni citů od Nalini Singh, což je futuristická romance a moc se mi líbí. A na poli urban fantasy mi pak Jeanine Frost laskavě zaslala zvláštní rozšířený výtisk její knihy Na půl cesty do hrobu a myslím, že je to skvělá kniha.

Kdo měl na vás jako spisovatele vliv a inspiroval vás k vaší práci?
Ilona: Dean Koontz, David Gemmel, Robert Parker, Mario Puzo, Lincoln Child and Douglas Preston… Je jich mnohem víc.
Gordon: Robert Parker, David Gemmell, Barry Sadler, Mickey Spillane, Garth Ennis, Robert Howard.

Kdo je vaše nejoblíbenější upíří postava?
Gordon: Cassidy z komiksu Kazatel.
Ilona: Ach, výborná otázka. Když jsem byla mladší, byl to Jerry Dandridge z Noci hrůzy. Nevím proč, ale myslela jsem, že je prostě ten nej. Jako dospělá jsem se podívala na film a mírně mě zklamal, ale on asi stejně bude můj oblíbenec.

Pro další informace navštivte web Ilony Andrews
Zdroj: http://lovevampires.com/iandrews.html
Překlad: Axia