Ilona Andrews: Magie mrtvých

Možná znáte tu ženskou, co říkala: „Já s upíry nechodím. Já je zabíjím.“ Jenže o ní už to nějaký ten pátek neplatí. Zato Kate Daniels, žoldačka z Atlanty řešící magické potíže, tohle pravidlo neporuší.

Upíři v Atlantě jsou nemyslící, ošklivé krvežíznivé stvůry, které jako loutky bez vůle ovládají nekromanti – Páni mrtvých, takže při pohledu na ně na randění, natož intimnosti nemáte pomyšlení. Atlanta a s ní celý svět podléhá vlnám magie střídajícím se s obdobími techu, magie si však ukrádá stále větší kus času pro sebe. Když naběhne její vlna, nejezdí auta, nefunguje elektřina, selhávají střelné zbraně i mobilní telefony. Většina mrakodrapů se za třicet let, co tyhle vlny trvají, proměnila v trosky.

V tomhle světě se magií políbená Kate živí řešením cizích problémů pro Cech žoldáků. Jenže tentokrát musí řešit problémy vlastní, někdo totiž připravil o život jejího opatrovníka Grega, jedinou rodinu, kterou Kate ještě měla. Greg sloužil jako rytíř Mystik u Řádu rytířů milosrdné pomoci a Kate Ochránci Řádu nabízí svou pomoc při pátrání po vrahovi. Díky tomu získává přístup i k informacím, na jakém případu Greg naposledy pracoval, a má se tak od čeho odrazit. Vyšetřování zavádí Kate jak do sídla nekromantů, tak jejich nepřátel – Smečky kožoměnců. Obě skupiny jsou kvůli způsobu zabití oběti podezřelé, na druhou stranu obě přišly v posledních dnech o své členy. Kdo po nich jde a snaží se mezi nimi vyvolat válku? Co znamená žlutá barva na m-scanu z místa vraždy? A co má za lubem podivný chirurg v márnici? Zdá se, že Kate si ukrojila větší kousek, než dokáže spolknout, zvlášť když se terčem útoku stává i ona sama.

Pod jménem Ilona Andrews vystupují manželé Ilona a Andrew Gordonovi, kteří ve své prvotině stvořili svět, kde platí díky velké dávce magie trošku jiná pravidla, než je u moderních urban fantasy obvyklé. Někdy nám to může připadat magické až moc. Pokud na kdeco stačí kouzlo, nevíme, kde leží hranice, co je ještě možné a co už ne. Zároveň se však autorům podařilo udržet v mezích urban fantasy, detektivní linie je hlavní a neutíká k romanci, jak se to stává u jiných. Ne že by žádný chlap o Kate neměl zájem, právě naopak, ale to není to, oč tu běží. Naopak to vypadá, že akce se občas dostává až do hororových vod. Kupodivu roztrhaná těla a hektolitry krve nepůsobí napřímo v akci tak mrazivě a příšerně jako představy, které vám fantazie vyvolává při výkřicích hrůzy po telefonu.

Hlavní hrdinka Kate Daniels se vám až neuvěřitelně dostane pod kůži. Odvážná, vtipná, drzá a svéhlavá tmavovláska, neuznávající autority, což je jí občas i na škodu, se rychle ohání šavlí, které něžně říká Zabíječ. Zbraň reaguje na Katinu magii a svítí v přítomnosti upírů. Opravdu hodně mi připomíná Anitu Blakeovou z prvních dílů série (ten citát v úvodu je její), má teprve 25 let, ale zdá se už značně protřelá, a proto i cynická. Vrhá se po hlavě do nebezpečí a její poučka, jak vyšetřovat případy, zní: „Otravujte osoby zapletené do případu tak dlouho, dokud se vás viník nepokusí zabít.“

Autorům se kromě hlavní hrdinky podařilo vykreslit velmi dobře i charaktery dalších postav, a tak třebaže máme za sebou jen první díl, je vám jasné, že o Pánu šelem Curranovi, mladém vlkodlaku Derekovi či medvědu-zabijáku Mahonovi si budete chtít ještě číst. Zápletka je dobře vystavěná, a když máte pocit, že už je po všem, autoři příjemně překvapí nenadálou zákrutou.

Magie mrtvých je velmi slibným rozjezdem a pro mne i příjemným překvapením. Co se týká stáje Fantom Printu, Kate Daniels se může směle postavit po bok Mercy Thompsonové, a podle mých dojmů a nadšení z prvního dílu možná i proběhne cílem jako první.

Vydal: Fantom Print; 2011