Petra Neomillnerová: Magický zvěrokruh

Ač ateista a skeptik, co se týče magických věcí v reálném životě, začetla jsem se do útlé knížky své oblíbené autorky Petry Neomillnerové s myšlenkou „darovanému koni na zuby nehleď“ a obavami, co následně napíšu o knize, jejíž podstata mi zřejmě unikne, protože prostě nejsem vhodná cílová skupina. Předmluva mne svým posledním odstavečkem přesvědčila, že snad i takový bezvěrec jako já, která se horoskopům vyhýbám obloukem, u tohoto dílka vydrží až do konce.

Takže se mrkněme na zoubky onoho darovaného koně. A vezmeme to od začátku, tedy planet sluneční soustavy, tzv. vůdčích planet znamení, které prý symbolizují v systému zvěrokruhu různé typy energií. V pár krátkých odstavcích se dozvídáme charakteristiky jednotlivých planet, ovšem ne rozměry, teplotu či oběhovou rychlost, jak bychom my materialisté očekávali, ale vztah planet k částem lidského těla a osobnosti.

Největší část knihy je věnována jednotlivým znamením zvěrokruhu.  Zde si můžeme přečíst nejen o charakterových rysech jedinců zrozených v daném znamení, ale i rady, jak vychovávat děti, jaké je pro nás vhodné povolání, jakého si zvolit partnera, či co očekávat v milostném životě. A nejsou opomenuty ani slavné osobnosti.

Čtenáře však nejspíš zajímá, zda se v těchto znameních najde, zda nekoupil zajíce v pytli, kde nesedí charakteristiky ani na něj, ani na jeho rodinu či přátele. Zrovna u mne to moc nesedí, na což jsem zvyklá, a proto jsem horoskopy přestala číst asi v patnácti. V 90. letech byl totiž u nás jejich boom a horoskopy, knihy a články o znameních zvěrokruhu byly všude, ale velmi záhy jsem zjistila, že když tomu nevěřím, tak nemá smysl to vůbec číst. Dokonce mi vadí, když tyhle věci lidi okolo mne čtou, navíc se tím i řídí a nakupují si podle znamení kamínky na krk, parfémy a kdovíco ještě.

Samozřejmě když už mám knihu v ruce, tak mi to nedá, a přečtu si, co tu o Blížencích autorka píše. Ale jsem tam kde jsem byla, jedna věta by i pasovala, druhá vůbec. Asi mi chybí druhá půlka mé blíženecké osobnosti nebo co. Pročetla jsem všechna znamení a snažila si pod každým představit někoho známého. A podobně to u některých pasovalo, a u některých to bylo docela mimo. Třeba u mé matky, na kterou charakteristika Vodnáře neplatí téměř vůbec, ale má sestřenka narozená ve znamení Raka se do své „charakteristiky“ poměrně vešla.

Možná i zde platí, jak říká autorka v poslední kapitole o lunární magii, že „musím tyto nesrovnalosti považovat za důkaz toho, že v symbolech vidíme to, co v nich vidět chceme.“ A zřejmě tedy když něco vidět nechci, tak to ani nevidím.

V poslední části knihy nám autorka krátce představuje využívání tajemné síly Luny k magii. A hned v začátku nás pobaví tím, že ač je většinou Luna připisována ženským božstvům, v dnešních volnějších vztazích mezi pohlavími klidně můžeme uctívat Měsíc jako boha, pokud nám to lépe vyhovuje. Dále jsou rozebrány jednotlivé měsíční fáze a jejich vliv na lidskou činnost a psychiku a doporučeny různá kouzla a rituály vhodné pro to které období lunárního cyklu.

Co říct závěrem? Že v knížečce o 130 stranách si přijdou na své především ti, kteří se rádi dívají na realitu z jiného úhlu a jsou ochotni zvážit možnost či uvěřit, že naše charaktery jsou krom jiného dány tím, v jakém postavení bylo slunce a planety v okamžiku našeho zrození. Já se prostě odmítám nechat zařadit do jedné z dvanácti škatulek.

Tak nevím, jestli jsem nenapsala spíš úvahu o svém vztahu k magii, zvěrokruhu a horoskopům, než recenzi o knize samotné. Ale možná to byl autorčin záměr, abychom se každý zamysleli sami nad sebou a nad svým vztahem k věcem mezi nebem a zemí…

 
Neomillnerová, Petra: Magický zvěrokruh (Epocha; 2010)
anotace:
Atraktivní a oblíbené téma zpracované tentokrát poněkud netradičně, a to s ohledem na nedisciplinované zplozence jednotlivých znamení. Kniha z pera respektované a populární autorky se velmi čtivým a osobitým způsobem věnuje nejen charakteristice jednotlivých znamení, včetně některých atributů každého znamení, ale zabývá se také vzájemnou (ne)přitažlivostí jednotlivých znamení. Samostatnou kapitolu knihy tvoří Lunární magie, která čtenářům mj. nabídne i pár osvědčených kouzel pro každou fázi Luny.