Druhy vampírů 6

Takže děcka, je tu šestý díl a písmenko „G“. Podivné, že jsem vyhrabal jen jednu potvoru. Ale držme se pravidel – každé písmenko – jeden díl. Takže vás vítám znovu u našeho abecedního výčtu druhů upírů. Strejda K. vás dneska zavede do gaelských legend a skotských „Highland“.

Glaisting – Skotsko

Glaisting (také jako Zelená Lady, nebo Zelená panna) – tuhle potvůrku naleznete při toulkách ve skotských výšinách. Jde o solitéra, ke kterému se váže nejedna legenda, ale jakožto původní můžeme pokládat jednu, ve které se říká: „Byla jednou uctivou ženou (asi patřila mezi nižší nebo vysokou šlechtu), které byly přičarovány kozlí nohy a dán dar nesmrtelnosti.“ Od té doby se jí říkalo Zelená Lady. Teď by mě sakra zajímalo, jak to bylo s těma nohama.
Glaisting, v gaeliku to je Glaistig, glaestig, glastig, nebo taky Glashtim, ale prý pro zjednodušení Maighdean uaine (zelená pana, to je teda usnadnění, ha). Mám tu, že na ní můžete narazit ve skotských „Highland“ (kdo by to řekl), ale přesněji v Ardnacaillich. Jedná se o zámek, říkají hrad, ale to je silně nadnesené (takovou chatku bych dobyl i s kyjem v ruce). Dále je možné ji zahlédnout okolo Donolly Castle (další hrad), Loch Fyne (loch, to je jezero s nádhernou zrcadlovou plochou), Crathes Castle (zase hrad, či zámek) a konečně ve Waleském Caerphilly (nádherný normanský hrad, nad nádherným jezírkem).
Byla ochráncem dětí a starých lidí. Takže tu máme odkaz i na fertilitu (plodnost), a tím pádem na staré bohy. Starými bohy tu myslíme prapůvodní gaelské ochránce jako Pan atd. Všechno, co totiž vycházelo z plodnosti, mělo povětšinou něco společného se sudokopytníky. A tady je odkaz na její nožky (teda kopýtka). Takže výměnou za nesmrtelnost musela mít kopýtka. Divné, ale pro gaelské národy logické (oni toho měli víc „logického“ si zkuste najít „Wicked Man“, to bylo plné logiky). Nedaleko Firt z Clyde (záliv) je malý ostrov a na něm žila žena, které bylo umožněno stát se vílou.  Víly ji tedy přeměnily, a tak se stala zelenou pannou.
Byla prý krásná žena s popelavě šedou kůží, lokny dlouhé a barvy slunce. Jak říká legenda: “Napůl kráska, napůl koza“.
Proč teda upír? Prý totiž naháněla pocestné a nabízela jim „službičky“. Pokud byl pocestný dobrý, tak ji odmítl. Pokud byl však nedobrý a zhýralec (něco jako já), tak  ho podřízla a všechnu krev do poslední kapičky vypila. Taky se traduje příběh o tom, že naříká při smrti důležité rodiny, tak mě napadá, že by něco společného s Banshee? Ne, jde tu jen o záměnu, a to z důvodu mnoha záměn s irským folklórem.

Konec 6. části