Druhy vampírů 2

Minule jsem se rozepsal o písmenu „A“ a teď je čas na písmenko „B“. Co jsem vyhrabal z bestiáře, máme tu jen dva druhy. Zkusíme je pořádně rozepsat.

Druhy:
Baobhan Sith (známá taky jako Bavhan Shee, či Bavashee) – Skotsko
Boo Hag – Jižní Karolína

Tak si vezmeme nejdříve tu Baobhan Sith,jak jste si všimli jistě výše, má velmi podobné jméno s Irskou Baanshe. Ony jsou si v jistém ohledu velmi podobné. Takže  skotská Bavanshee, neboli Bílá paní skotských hor, je víla, jenž velmi ráda mužskou společnost, z toho důvodu jí například křesťanští kněží pokládali za Sukubu. Jde o to, že pokud dostanete chuť se projít po skotských „Highlands“, nepotkáte tu horala MacLeoda, ale s největší jistotou spíše tohle monstrátko. Bere na sebe podobu krásné ženy a velmi často nebohou oběť svede a pak co… no vypije jí krev. Co je dále zajímavé, velmi mnoho jejích obětí bylo z loveckého odvětví, strašně nezemsky ji totiž přitahuje pach krve, a té má lovec kolikrát na kamizole. Její počínání je taky zajímavé, většinou totiž oběť omámí (svojí krásou), nebo ji pozve do tance (ano, přesně jako naše víly) a pak jí nemilosrdně vypije.
Kolem její minulosti se táhne mnoho pověr, a co je další zajímavostí, prý má být zpola elfího původu (konečně další hřebík do rakve krásným elfům). Dokáže se měnit na netopýry, či vlka, ale to zabraňuje v použití jejich přitažlivosti (bůhvíproč). Dále prý dokážou číst myšlenky, a proto se stanou obrazem vaší nejideálnější představy, ale pořád můžete v jejich přízvuku mluvy slyšet podivný šelest. Nepoužívají zuby k perforaci, ale ostrého nehtu, který bývá užit i v boji. Tito tancující upíři mají i další zvláštnost – pokud zabijí muže, zůstane tu ležet mrtvola muže, ale pokud zabijí ženu, tak ta se vrátí jako jedna z nich. Jinak jako mnoho jiných skotských a  irských víl ji můžete zranit čímkoliv, co je ze železa. Jak určitě víte, celé vílí lidstvo trpí tím, že je železo pálí, a to doslova. Další slabinou je kůň, bojí se jich, a ke všemu v jejich okolí klesá síla jejich kouzla krásy.

No, to bylo k upíří víle a jedeme dál na  Boo Hag.

Gullah (afroamerický národ, bývalí otroci) mají jednu povídačku o čarodějnici, jmenující se Boo Hag. Tato potvora nemá kůži. Kůži před tzv. jízdou schová a vydá se řádit. Co se týče její krvežíznivosti, jedná se tu o trošilinku jiný druh, ona totiž využívá té jízdy. Jízdou je myšlena  jízda na oběti, při které z oběti saje dech. Proto Gullah s oblibou říkávají: “Nenech čarodějnici na tobě jezdit..“ (když o tom tak přemýšlím, jde při tomto rčení o legendární čarodějnici?!). A jak na ni!? No jediné, co udělat musíte, je najít její kůži, jakmile ji nemá, tak je navždy ztracená ve světě stínů.

Konec druhé části