Upíři podle Darrena Shana

Existuje mnoho legend o upírech. Většina z nich je nepravdivá. Většina je zkomolená. Některé jsou prostě absurdní. Od té doby, co jsou upíři v sáze Darrena Shana odlišní v mnoha věcech od těch ve filmech a v knihách, jsme si pomysleli, že by bylo užitečné udělat seznam některých pravdivých upířích rysů a "rozptýlit" některé z mnoha vymyšlených mýtů současně! Zde se nedozvíte vše o upírech, ale bude to užitečný začáteční bod, jak přijít na kloub bájným stvořením noci… než zjistí, jak přijít na vás!!!

UPÍŘI…

…chodí ven pouze v noci. Sluneční světlo upíra zabije, ale až po třech nebo čtyřech hodinách vystavení se slunečním paprskům. Mnoho upírů dává přes den přednost spaní v rakvích, i když nemusí – jakékoliv tmavé místo udělá stejnou službu.

…mohou přejít přes tekoucí vodu.( Mnoho upírů věří, že jejich duše by byla uvězněna, kdyby umřeli pod tekoucí vodou – odtud je zdroj mýtů.)

…jsou schopni vejít do domu bez vyzvání.(Ale tento mýtus má své pravdivé kořeny – viz kniha 3 – Krvavé chodby.)

…pijí krev, obvykle tím, že způsobí malý řez svými velmi ostrými nehty, ale pijí velmi malé množství a neubližují lidem, z kterých se krmí. Jestliže se upír napije nadměrného množství lidské krve a zabije svou oběť, přebere část její duše a zachová některé z jejich vzpomínek a zvyků.

…vrhají stín a vidí svůj odraz v zrcadle.

…umí vydechovat plyn, který omračuje lidi.

…umí zhypnotizovat lidi, ale to jen zřídka a svedou to obvykle pouze když se poprvé stanou upíry, když jejich těla podstupují spoustou zvláštních změn.

…dokážou zacelit malé řezy tím, že vetřou své sliny do rány.

…musí pít lidskou krev minimálně jednou měsíčně, aby zůstali zdraví.

…dokáží se pohybovat nepředstavitelnou rychlostí, což nazývají "míhání".

…jsou silnější než kterýkoli člověk.

…nejsou to lidé, kteří vstali z mrtvích. Často jsou nazýváni "chodící mrtví" a "Nemrtví", nejspíše proto, že rádi spí v rakvích.

…nejsou špatní od přírody. Kříže a svěcená voda jim neublíží. Ani česnek. Mohou vstoupit do kostelů.

…nežijí věčně, ale stárnou desetkrát pomaleji než lidé. Takže, za každých deset let, které uplynou, zestárnou o pouhý rok.(Poloupíři stárnou pětkrát pomaleji než lidé.)

…nedokáží měnit tvar do netopýrů, mlhy nebo krys a vlků. Nicméně jsou úzce spjati s krysami, netopýry a vlky. Některé legendy říkají, že jsou upíři potomky vlků jako lidé opic.

…nedokáží létat. Leda tak v letadle. Však většina upírů je velmi nervózní při létání!!!

…nekoušou lidi, aby jim vysáli krev. Nemají nijak zvlášť ostré špičáky.

…nepromění lidi v upíry, když jim vypijí všechnu krev, ale tím, že svou krev smísí s tou daného člověka.

…nemohou být vyfotografováni – jejich atomy se zvláštně pohybují a jejich obraz se nedá zachytit na fotce či video-nahrávce.

…nemohou pít krev kočkám a psům a jiným jistým zvířatům, jako jsou opice, žáby a hadi. Jestli ji vypijí, udělá se jim špatně. V některých případech je může i zabít.

…nejsou nesmrtelní. Kůl zasazený do srdce ho zabije, ale to samé dokáže dobře mířená kulka, oheň, či elektrika nebo velmi tvrdý pád. Jsou silnější než lidé, ale ne nezničitelní.