Charlaine Harris: Pravá krev – Dočista mrtví

Třetí řada seriálu True Blood je úspěšně za námi a nakladatelství Baronet (kterému tímto děkuji za recenzní výtisk) nám, věrným čtenářům, nachystalo další díl knihy o servírce Sookie Stackhouseové. Oproti originálu českého čtenáře okamžitě zaujme povedená obálka, která dává tušit, co nás asi uvnitř čeká. Po dočtení knihy ale vyvstává otázka – Splnilo se naše  očekávání?

Sám jsem si ještě nedokázal odpovědět, byť je to už pár dní, co mám toto dílo za sebou. Už jsem si zvykl, že knihy Charlaine Hartus neoplývají příliš rozvinutým příběhem (ono taky napište složitou kompozici díla na cca 300 stran), po této stránce mě tedy kniha mile překvapila. Autorka parafrázuje první díl série s mírným zdokonalením – tehdy kdosi zabíjel servírky, nyní neznámý vrah střílí po bytostech dvojí podstaty. Měňavci se tedy musí držet na pozoru, problémů ale nezůstanou ušetřeni ani vlkodlaci, které čeká volba nového vůdce smečky. Aby toho nebylo málo, Sookiin bratr Jason se začíná měnit v pantera a Sookie sama se ztrácí ve svých citech a postupně v myšlenkách přelétá od jednoho muže ke druhému…

Upírů si zde příliš neužijeme, ale když už se ukáží, stojí to za to. Krom nám známého Erica se na pár stránkách mihne kdysi jedna z titulních postav Bill, své místo ale dostanou i dva nový upíři…a obyvatelé Bon Temps se opět přesvědčí, že není radno si s nimi zahrávat. Jak už bylo řečeno výše, celý děj knihy se prakticky točí kolem neznámého střelce, dodatkové pasáže jsou doplněny o nejrůznější nehody a podobné věci, jejichž rozuzlení přinese až samotný závěr. Knize nechybí chytlavost a čtivost a s přehledem se dá zvládnout za jeden dva podzimní večery u krbu se skleničkou whiskey.

Pátý díl série je oproti předchozím dílům, jejichž kvalita je bohužel klesající, docela povedeným nadprůměrem. Uvidíme, s čím na nás autorka vyskočí v dalším díle, jehož české vydání je plánováno už na listopad.