Nabídka knih na rok 2010 – 6. část

Některé knihy nakladatelé avízují delší dobu dopředu, některé však těsně před vydáním. Na co se můžeme těšit tento či příští měsíc a ještě jsme se o tom nezmínili?

Rob Thurman – Měsíční svit
Poté, co zachránili svět před ďábelskými příbuznými svého otce, se Kal Leandros se svým nevlastním bratrem Nikem usadili v novém bytě. Našli si také novou práci – působí jako tělesná stráž a soukromí detektivové. A v New Yorku, kde si nadpřirozené bytosti vykračují po ulicích úplně stejně jako normální lidé, je práce dost.
Kvůli poslednímu případu musí v přestrojení proniknout do prostředí Klanu, vlkodlačí mafie. Jeden z menších klanových bossů má podezření, že se ho chce někdo zbavit, ale chybí mu důkazy. Nejlepší místo, kde začít, bude zadní místnost Měsíčního svitu, hráčského doupěte určeného výhradně pro nelidi. Kal si myslí, že to bude jednoduchá a rychlá práce. Ale to se velmi, velmi mýlí…
Fantom Print, říjen 2010

 

Cassandra Clare – Město ze skla
Aby Clary zachránila život své matce, musí se vydat do Skleněného Města, dávného domova všech lovců stínů, přestože vstup do města bez povolení je proti Zákonu a porušení Zákona se trestá i smrtí. A aby toho nebylo málo, dozví se, že Jace ji ve městě nechce a Simona uvrhli lovci stínů do vězení, jelikož jim upír, kterému neublíží sluneční světlo, připadá krajně podezřelý. Clary postupně odhaluje další střípky z minulosti své rodiny a nalézá přitom spojence v tajemném lovci stínů Sebastiánovi. Valentýn sbírá veškeré své síly, aby jednou provždy zničil všechny lovce stínů, a jediná šance, jak ho porazit, spočívá ve spolupráci s odvěkými nepřáteli. Dokáží však podsvěťané a lovci stínů zapomenout na vzájemnou nenávist a bojovat za společnou věc? Jace si uvědomuje, jak moc je ochoten kvůli Clary riskovat.
Podaří se Clary získat vládu nad svými nově objevenými schopnostmi a zachránit Skleněné Město?
Mladá Fronta, říjen 2010

 

Claudia Gray – Přesýpací hodiny
Třetí kniha série Akademie Evernight.
Bianca obětuje vše, jen aby mohla být s Lucasem. Po útěku z akademie Evernight, internátní školy pro upíry, najdou Bianca a Lucas útočiště u Černého kříže, sdružení fanatických lovců upírů. Bianca musí skrývat své nadpřirozené schopnosti, aby nepřišla o život. Ale když Černý kříž zajme jejího přítele upíra Baltazara, ztratí hra na schovávanou smysl. Bianca a Lucas musejí znovu prchat, a to nejen před Černým křížem, ale také před mocnými vůdci z Evernightu. Ale i kdyby utekli až na konec světa, Bianca nemůže uniknout svému osudu. Bianca celý život věřila, že jejich láska přežije vše… ale přečká i to, co musí nevyhnutelně přijít?
Egmont, říjen 2010

 

Otto Penzler (ed.) – Z upířích archivů 1,2
Upír – bytost, která odvěků láká lidskou představivost. Děsí nás i fascinuje zároveň. Antologie Z upířích archivů  předkládá čtenáři desítky povídek, v nichž právě upíři vystupují v hlavní roli. Při putování za nimi navštívíme strašidelné hrady, temná zákoutí, podzemní kobky, prastará pohřebiště i jiná hrůzu nahánějící místa.
Našimi průvodci v tomto ponurém labyrintu budou jak ostřílení mistři, například Bram Stoker, sir Arthur Conan Doyle, H. P. Lovecraft, Stephen King či Anne Riceová, tak i autoři méně známí, jejichž příspěvky si ale ve srovnání s jejich slavnějšími kolegy v ničem nezadají.
Po přečtení knihy budeme o upírech vědět takřka vše. Příběhy plné napětí, děsu, ale i humoru nám umožní poznat tyto tvory v hávu tradičním i zcela nezvyklém. Poznáme je tak dokonale, že se dozajista budeme moci považovat za experty v tomto oboru.
Plejáda, říjen 2010

 

Aleksandra Januszová – Dům vycházejícího slunce
První mágové přišli do města Farewell v dobách, kdy na parketech kraloval charleston a alkohol se dal koupit výhradně na černém trhu. Od té doby uběhlo téměř sto let, ale oni zde pořád jsou. Zdánlivě se ničím neliší od obyčejných lidí. Žijí na hranici dvou světů a chrání smrtelníky před neznámem.
Ve Farewell má každé zákoutí svůj příběh. Po soumraku se ze snu probouzejí bytosti, s nimiž se nikdo netouží setkat tváří v tvář – chrliči, vládci krys, neklidní mrtví. Pod skořápkou každodennosti se skrývají nepochopitelná tajemství. Odpovědi střeží rozsochatá Vrba, jejíž kořeny sahají až k srdci města.
Eunice Wight – moderní teenagerka – absolvuje první krůčky spletitého umění magie. Ještě úplně nechápe, čím je svět, k němuž začíná náležet. Vždy se může spolehnout na pomoc starších mágů, přestože také oni mají dost problémů.
Mág-šermíř Lloyd se utká se svou temnou minulostí. Geniální informatik Timothy vkročí do virtuálního světa. Narcistický rocker Gabriel se konečně začne rozhodovat sám. Společně s řádovou sestrou Veronikou, věkovitým Kryštofem a s nečekaným návštěvníkem ze vzdálených míst se postaví mýtickým i dávným – a také novým – nepřátelům.
Naleznou odpovědi na záhady, jež po sobě zanechala legendární Kaia Modrooká?
Vyjde Eunice vítězně ze zkoušky, kterou jí uchystal osud?
Dům vycházejícího slunce je výpravou do hloubi světa, kde se vyplňují proroctví, uskutečňují sny i noční můry. Nikdy nevíte, kam vás zavede další odbočka a jaké překvapení se skrývá v následující uličce.
Brokilon, listopad 2010