Rozhovor s Ianem Somerhalderem

Ian Somerhalder: „Damon se chová vzdáleně jako člověk jen v těch chvílích, kdy je s Elenou“(rozhovor pro PopWrap z 23. 9. 2010)

Ačkoli se nikdy nebráníme dívat se na Iana Somerhaldera, tak vidět ho, jak přivádí Damona Salvatora k životu (nebo jak se tomu u upírů říká) každý týden ve Vampire Diaries, je mnohem zábavnější než obvykle. Ten ďábelský třpyt v očích, sexy chůze, překvapivě komplikované emocionální spektrum, které dodává své roli, to vše skloubil tak, že vytvořil jednu z nejdynamičtějších postav v televizi.

A druhá série přinesla Ianovi hodně toho, do čeho se může zakousnout (promiňte, musel jsem). Nejen že jsme viděli Damona s opravdu zlomeným srdcem hned v premiéře, ale také tu pomstychtivou, nebezpečnou bestii, o které jsme vždy věděli, že vře pod povrchem. Momentální chyba v úsudku, která vedla k Jeremyho chvilkové smrti, slibuje, že se dočkáme Damona, jak jsme ho ještě neviděli – jako kajícníka.

Ale podle Iana, který si s námi popovídal o druhé sérii, to nevypadá, že se omluv dočkáme nějak brzy. Od Damonova vynuceného příměří se Stefanem až po zjištění o Carolinině čerstvém upírském stavu, to vše tvoří delikátní drama, které dělá z Vampire Diaries náš oblíbený seriál.

PW: Musím vám říct, Iane, že Vampire Diaries pro mne poráží všechny ostatní televize, protože nic se k tomu v letošní sezóně nedá přirovnat.
Ian: Skvělé, to je milé slyšet. Kevin Williamson a Julie Plec by to rádi slyšeli, protože jsou v tom až po uši. Všichni tady – celý personál, vůbec nechápu, jak to zvládají. Strašně moc je respektuji, protože bez nich by seriál nebyl takový, jaký je. A věrní fanoušci jsou úžasní.

PW: No, my jsme vlastně mluvili s Julií a Kevinem minulý týden, a ti nám odhalili, že Damona nečeká nic než bolest a trápení. Jak se vám zamlouvá jeho příběh v této sérii?
Ian: Když ti dají citrón, udělej si limonádu. Abych byl upřímný, tak ta měkčí, bolestínská část Damona určitě není moje oblíbená, ale doplňuje to jeho charakter. Upřímně, je to pro mne výzva, protože to jde proti mé intuici a nevím, kam to povede. V minulé sérii prováděl Damon všemožné zlomyslnosti, ale měl také nějaký plán, o kterém jsem se v daný čas dozvěděl. Ale tentokrát, skoro jako ve skutečném životě, nevím, co mě čeká za rohem. Jsem peříčkem ve větru. Ale říkám, pojďme na to.

PW: Minulý týden jsme viděli přeměnu Caroline – jak jste reagoval na tuto změnu v příběhu?
Ian: Vloni jsme ztratili Vicky a přijít o Kaylu Ewell bylo tvrdé. Kdokoli, kdo se přemění na upíra, zemře – rychle. Takže nás to zarazilo, protože Candice Accola je úžasně talentovaná herečka a Caroline je skvělá, vtipná postava, takže ta poslední věc, co bychom chtěli, je o ni přijít. Ale teď je sexy, vtipná, silná upírka. Navíc, já hraji tohohle upíra už 18 měsíců, Damonovi je hodně přes 100 let, takže zapomínám, že existují jemnůstky, které znám už nějakou dobu. Je sranda sledovat někoho, jak na to teprve přichází.

PW: Přejde Damona touha ji zabít?
Ian: Chce ji mrtvou. To mu prostě dává smysl – ale Caroline se začíná jako upírka osvědčovat. A je pravdou, že město čeká pár důležitých problémů a Damon a Stefan budou potřebovat veškerou pomoc, kterou můžou dostat. Budou přinuceni nechat své neshody stranou, aby ochránili to, co milují.

PW: Což je?
Ian: Což je Mystic Falls a Elena. Je pravdou, že měli víc jak sto příležitostí zabít jeden druhého. A teď, když je Katherine zpátky, tak může kteréhokoli z nich porazit s jednou rukou přivázanou za zády a jedním zavřeným okem. A oni to ví. A to je velký problém. Pak tu je ještě Mason Lockwood, bratři prostě čelí velkým problémům. Mají jich až nad hlavu.

PW: Co Jeremy – cítím velice spletitý vztah, který se tu tvoří a který je spíš mentorský než nepřátelský.
Ian: Má to zajímavou dynamiku, to, co se mezi těmi dvěma rozvíjí. Pokud Damon věděl, že Jeremy měl na sobě ten prsten, co to byl za brutální, hrůzný akt, jak zranit někoho, koho máte rádi. Pokud to nevěděl, co to bylo za zlostný, dětinský čin. Realitou je, že až Damon vystřízliví, uvědomí si, že Jeremy je pro něj velice důležitou osobou, protože je to Elenin bratr. A co musí udělat, aby ochránil ji, to musí také udělat, aby ochránil jeho.

PW: Dozvíme se, jestli Damon věděl či nevěděl, zda měl Jeremy ten prsten?
Ian: Jednou pravda vyjde najevo. Velmi brzy. Dnes večer. (směje se)

PW: Seriál je odvislý na postavách, milostný trojúhelník je něco, o čem fanoušci hodně přemýšlí. Co si myslíte o Eleně a Damonovi?
Ian: Myslím, že by se musela zbláznit – Damon je nebezpečný, provádí samé špatné věci, chová se sobecky. Ale, a vím, že to bude znít jako protimluv, jediné okamžiky, kdy se Damon alespoň vzdáleně chová jako člověk, nastávají tehdy, když je okolo něj Elena. Vzpomínáte na to, když jste ho viděli v jejím pokoji, jak ji hladil po tváři, když spala?

PW: Ovšem.
Ian: Byl v tom záblesk lidskosti. Ale taky váháte, zda jen nevzpomínal na Katherine. To jsou všechny ty rozporné záležitosti, emoce a myšlenky. Ale co víme, je, že je to velice násilný muž. Nepromyslí věci důkladně, protože je zaslepen láskou – a teď také smutkem a vztekem. Myslím, že pro něj a Elenu by to byla dlouhá cesta. Neumím si představit, jak by se mohl dostat zpět do její milosti. Bez toho, aby ji strhl přívěsek a očaroval ji, aby zapomněla, tak nevím, co by měl udělat. Jediná opravdu očišťující vlastnost, kterou myslím, že Damon má, je to, že by udělal cokoliv, aby ji ochránil.

PW: Ale je tu přece to skvělé rčení, že nenávist je začátkem každého velkého milostného příběhu.
Ian: Když se podíváte zpět na první sérii, když byla Elena s Damonem, tak se usmívala. Bavila se. Navzdory tomu, že by ho občas nejraději nabrala kolenem mezi nohy, nebo ho probodla kolíkem, Elena vyvolává v Damonovi to dobré, a Damon mnoha způsoby vyvolává dobré v Eleně. Myslím, že lidé, kteří tohle sobě dělají, mají ty nejkomplikovanější vztahy.

PW: Která z nadcházejících epizod je vaše nejoblíbenější?
Ian: Epizoda se záběry z minulosti je skvělá – spousta flashbacků. Úžasná věc je, že i pro mne jako člena osazenstva, bude odhalena spousta nových věcí. Co se přesně stalo v hrobce. A Katherine bude ta, kdo to vysvětlí, a vy to uvidíte vizuálně z 60.let 19. století. Je to matoucí, silné a úžasné. Je to poutavé, dynamické a plné těch věcí, co jsme vždy chtěli vědět. Bude to sranda.

Zdroj: www.nypost.com
Překlad: Renča