Alexander Skarsgård

Minulý týden oslavil čtyřiatřicáté narozeniny švédský herec, kterého většina z nás zná jako charismatického sexy upíra Erica Northmana z amerického seriálu True Blood.

Alexander (celým jménem Alexander Johan Hjalmar Skarsgård) se narodil 25. srpna 1976 ve švédském Stockholmu jako nejstarší ze šesti dětí herce Stellana Skarsgårda (Dobrý Will Hunting, Ronin, Goyovy přízraky). Začal hrát už v osmi letech a pracoval na filmech pro švédskou televizi až do šestnácti let, kdy se rozhodl, že herecká kariéra pro něj není. Život pod mikroskopem ztratil pro něj šarm. Jako teenager byl rebel a místo pokračování ve studiu se přihlásil do armády. U mariňáků strávil 15 měsíců.

V roce 1997 znovu zatoužil po herectví a přihlásil se na Marymount Theatre School v New Yorku. Po dvou letech se vrátil do Švédska a získal roli ve filmu Happy End. Ve své domovské zemi hrál v mnoha dalších filmech a divadelních představeních a stal se hvězdou. Byl zvolen nejvíc sexy mužem Švédska v roce 1999.

Hvězdná kariéra ve Švédsku mu však nepřinesla mezinárodní slávu. V USA se ucházel o řadu rolí, ale první velký zlom nastal až díky HBO s minisérií Generation Kill v roce 2008. Jeho ztvárnění role seržanta Brada Colberta uchvátilo kritiky i diváky. Po sedmiměsíčním natáčení v Namibijské poušti byl obsazen do role Erica Northmana, tisíc let starého upíra v seriálu Pravá krev (od 2008).

Při natáčení thrilleru Straw Dogs (2011) se seznámil se svou současnou přítelkyní Kate Bosworthovou.

S Alexandrovou rostoucí popularitou a hereckým talentem ho bezpochyby uvidíme v řadě dalších filmových rolí.

Filmy:
Happy End (1999)
Zoolander (2001)
Východisko (2006)
Kill Your Darlings (2006)
Straw Dogs (2011)
ad.

Seriály:
Pravá krev (2008)
Generation Kill (2008)

Stránky o herci:
ČSFD
IMDB
Wikipedia (ENG)
Fanstránky (ENG)