Pagancon v Chotěboři

8.-11. července se v rámci Festivalu Fantasie v Chotěboři uskuteční druhý ročník programové linie PaganCon. Pořáda ji společně občanské sdružení Dávný Obyčej spolu s českou pobočkou Mezinárodní pohanské federace. Cílem paganconu je prezentovat různé formy a směry současného pohanství.

Programová linie PaganCon se poprvé představila na Festivalu fantasie minulý rok a zaznamenala velký úspěch. Návštěvníci linie mohli shlédnout prezentace čelních zástupců různých pohanských směrů a vyslechnout mnoho přednášek na téma mytologie a fantasy. Po krátkém boji se podařilo i prosadit nejkontroverznější bod programu, besedu s Pavlem Brndiarem, hlavním představitelem Prvního Česko – Slovenského chrámu církve satanovy, ze které se stal nejen nejúspěšnější program linie, ale jeden z nejúspěšnějších programů festivalu fantasie vůbec.

Téma satanismus nebude opomenuto ani tento rok. Pod záštitou Dávného Obyčeje vystoupí jako host Pavel "Teufel" Erich, člen rady třinácti a šéf Rakovnické pobočky Církve Satanovy, který bude přednášet o významu a využití rituálních pomůcek v satanismu. To ale nebude jediný bod programu zaměřený na temnější aspekty víry a magie. Dávný Obyčej, který jako jediná z pohanských organizací v českých zemích aktivně usiluje i o legitimu tzv. darkpaganismu připravilo další zajímavé akce, které určitě stojí za zmínku:

Černá bohyně v různých tradicích
Religionisticky laděná přednáška o temné bohyni napříč kulturami. Byla uctívána v různých částech světa pod různými různými jmény, jako Hel, Hekaté či Kálí. Bohyně vzbuzující strach i naději, známá pro svou nemilosrdnou krutost, ale i spravedlnost. Přednášejíci je vyznavačkou starogermánské bohyně Hel a kromě religionistické analýzy bude přednáška založena i na její mnohaleté magické praxi.

Lokiho mystéria
Loki je nejzáhadnějí postavou germánské mytologie. Kdo vlastně byl tento krutý šprýmař severu a jak získal své výsadní postavení mezi bohy? Rozbor severských mýtů i povídání o soudobých Lokiho vyznavačích.

Kromě toho nás čekají ještě dva velmi speciální body programu a to veřejné rituály zasvěcené právě starogermánské bohyni Hel a Lokimu.

To je samozřejmě jen malá část velmi rozmanitého programu. Kromě přednášek o keltech, slovanech a germánech se dostane i na exotičtější šintoismus, budete se moci i zůčastnit druidského rituály podle ADF. Ke shlédnutí bude i mnoho snímků, od naučných dokumentů, přes poněkud netradiční dánské kreslené ztvárnění severských mýtů až po hororový snímek Dagon ze světa H.P. Lovercrafta.

Zajímá -li Vás nějaké z uvedených témat, nebo byste jen rádi zjistili více o současném pohanství a současných pohanech, rádi se s Vámi setkáme v Chotěboři na Festivalu Fantasie.

Michal "Darken" Koudelka

Autor je koordinátorem občanského sdružení Dávný Obyčej