M. Scott, A. Barbeau – Upíři z Hollywoodu

Hollywood – království klamu a předstírání.
Dva vypravěči – hororová herečka a producentka Ovsanna Mooreová a policejní detektiv Peter King se snaží přijít na stopu „kinozabijáka“. A musí ho najít a zneškodnit dřív, než ona přijde o svou hvězdnou kariéru a on o odznak…

Co má společného smrt arogantního vítěze hereckého Oscara, začínající mladé herečky a drsňácké hvězdy akčních filmů? Všichni byli upíři a všichni také byli výtvory Ovsanny, čistokrevné upírky z první linie, hollywoodské kastelánky, hvězdy hororů, scénáristky a producentky. Proč se však někdo rozhodl zabíjet upíry? A proč zrovna ty její? Staří upíři se obávají zvýšeného zájmu a odhalení. Dávají Ovsanně ultimátum. Buď zničí lovce nebo zinscenuje svou smrt a všichni její „potomci“ budou zabiti.

Beverly Hills není semeništěm zločinu. Za svou patnáctiletou kariéru řešil detektiv King většinou jen krádeže, vloupání a nejčastěji urovnával spory celebrit. Teď má na stole tři vraždy a případ se musí rychle vyřešit, protože vedení je pod tlakem médií. Tři však nebude konečné číslo.

Na Ovsannině postavě staleté upírky poznáváme nejen jejich nadřazenost a odažitost, ale také nevyhnutelnou osamělost. Přeměna milovaného člověka většinou nic nevyřeší, protože už nebude takovým, jakým býval, jeho charakter se změní. Pro Ovsannu jsou přátelství a láska důležité, ale prostě si nemůže dovolit se na někoho upoutat příliš.

Ve vyprávění je spousta popkulturních odkazů, zejména filmových, ale i historických. Pokud není čtenář opravdový filmový znalec, tak ovšem netuší, co je reálné a co jen smyšlenka pro účely románu.

Psáno podobným svižným stylem jako romány z hollywoodského prostředí od Jackie Collinsové, jen tady jsou některé postavy upíři. Kromě pití krve však o nich neplatí žádné známé mýty (kříže, česnek, slunce, zrcadla). Přesto se však příběh jedné legendy dotkne – matky všech upírů Lilith.

Přes počáteční vraždy se vyprávění rozjíždí celkem pomalu, oba protagonisti se setkávají až téměř v polovině knihy. Od toho okamžiku však příběh graduje až do závěrčného konce, který je sice předvídatelný, nicméně zábavný a barvitý – s převahou krvavě červené.

Původní název: Vampyres of Hollywood
Překlad: Pavel Medek
Vydal: Albatros, 2008
Počet stran: 336