Dark Passion Play

Zem se zatřásla a skupina Nightwish přišla o svou zpěvačku Tarju Turunen. Zbývající torzo se chvíli zmítalo, aby vstalo z popela, a našlo náhradu za ledovou královnu. Anette Olzon přišla a nic nebránilo, aby spolu s ní přišlo i nové CD. Nový výtvor z Finska z roku 2007 má název Dark Passion Play a nese se v duchu velkých změn.

Dark Passion Play

Nightwish si ale zachovali svojí duši. "The Poet and The Pendulum" je ukázka toho, jak to dopadne když se Tuomas Holopainen utrhne ze řetězu. Rychlejší i pomalejší pasáže ve kterých se objevuje Marco i Anette a délka která není zrovna tradiční. Na štěstí ale všechno jistí rádiovka "Bye Bye Beautiful". Trošku rychlá písnička při které se Nightwish posunuly zase o krůček dále. Anette ukazuje že zpívat opravdu umí. Řekněte naposledy "Sbohem krásko", přichází další píseň.

"Amaranth" je něco jako pokus o další skladbu ve stylu "Nemo". Hitová věc ve středním tempu. Vyšla i jako single (druhý z alba) a natočen byl i klip, který vypadá docela nákladně. Přichází dvojice rychlých písní "Cadence of Her Last Breath" a "Master Passion Greed".

Rychlost ale upadá a přichází "Eva". První single z alba. Povedená věc, hlas Anette vynikne.

Rychlost ale opět stoupne v písní " Sahara". Opět odkaz na píseň z alba Once, připomíná až moc "The Siren". Přichází podle mě slabé chvíle celého díla."Whoever Brings the Night" a " For the Heart I Once Had".

Mistři se ale vrací v písni "The Islander". Pomalá věc kde se nám ukáže Marco Hietala. Jde o jednu ze zajímavých částí CD. Druhá instrumentálka v dějinách skupiny nese název " Last of the Wilds". Tímto se nový výtvor Nightwish blíží ke konci.

Hitovka "7 Days to the Wolves" a poslední, pomalá "Meadows of Heaven" a je konec………

Giganti z Finska ukázali, kdo je pro skupinu nepostradatelný a Tarja to naštěstí není. Nebudu se tady zabývat důvody proč Tarju ze skupiny vyhodily, ale i bez ní to ve skupině šlape docela dobře. Na novém CD se najdou slabší kousky, ale řekněte…kdo by dokázal vytvořit dokonalé album? Nejspíše nikdo. Proto je moje hodnocení 94%.