Vampire Songs

Předposlední studiové album XIII. Století nese celý název Vampire Songs – Tajemství gotických archívů a obsahuje 15 písní, což z něj dělá nejobsáhlejší desku, jakou kdy tato legenda vydala. Bohužel o kvalitě písní se už tak dobře mluvit nedá…

Vampire Songs

Hned na úvod nás atmosfericky navodí krátké intro Stigmata Vampire, po které másleduje Mr. Psycho (Hellraiser version). Říkáte si, že u jste ten název někde slyšeli? No jistě, stačí se podívat na cd Werewolf a jsme doma, třináctka nám sem dala remix písně. Třetí song je asi nejpovedenější novinkou a zároveň cover verzí písně Já budu chodit po špičkách, zvučný a rockový Pokoj č. 26.

A proč říkám novinkou? Protože skladby 4 – 12 už jednou vyšly. A to konkrétně v roce 1991 na albu Vampire songs for Agnes. Dnes již prakticky nesehnatelným albem se budu zabývat v jedné z příštích recenzí, kde se zaměřím na všechny LP a dema (resp ty, které mám doma, ale snad všechny).

Valpurgina noc je na první pohled stará skladba, takže od ní nečekejte něco převratného, jako asi od žádné ze zbývajících skladeb. Nese se v temném duchu, stejně jako následující Smutné časy, který je doplněn krásnou saxofonovou linkou. Starý hrabě i Agnes jsou písně, které se do téhle doby prostě nehodí, na druhou stranu požadavkům gothického rocku odpovídají, a tak si určitě najdou své příznivce. Já osobně je mám docela rád, stejně tak jako další song, Bílá paní, u které se mi líbí především a asi i jedině refrén. Vampire song není ani tak o hudbě, jako o promyšleném textu.

Stejně jako u všech těchto znovuoživených písní, i u Času čarodějnic je cítit, že svá léta má již za sebou. Romance noci má poměrně pěkný text, zato následující poslední reinkarnovaná píseň (kterou jsem zmiňoval v předchozím albu) Obřad za mrtvé (piano verze) je melodicky překrásná, a vůbec nevadí, že se tam opakuje ta samá melodie až do konce písně. Je to asi jediná píseň z původního cd, která by měla šanci uspět i v dnešní době.

Dogy na Baskervillu jsou už zase novodobou záležitostí, a je to opravdu slyšet. Skok z pomalého Obřadu na tuto rychlou vypalovačku je příšerný, ale co už. Mystic Funeral je vesměa instrumentální kytarová skladba a poslední Stigmata Vampire (Blood and Erotic) je opět remixem písně z alba Werewolf, ale docela povedeným.

Celkového hodnocení tohoto alba jsem se docela bál a bojím ještě teď, ale někdo tu práci udělat musí. Pokud jste obyčejnými fanoušky XIII. Století a nijak extra po nich nešílíte, tomuto albu se vyhněte. Není zde prakticky nic, co by se dalo považovat za úspěšnou píseň nebo hit a podle mého by třináctka udělala nejlépe, kdyby nechaly legendární Vampire songs for Agnes spát. Jako demo by tato desk uspěla, jako plnohodnotné album nemůže svým "bratrům" konkurovat. Asi nejslabší album XIII. Století omlouvá pouze to, že více jak polovinu tvoří 18 let staré skladby…