Od historie po současnost

Od poslední recenze na tvorbu XIII. Století uplynulo již několik dní a my se dnes podíváme na zbývající tvorbu, které jsme se doposud nevěnovali. V tomto krátkém shrnutí vám představím všechny dema a MC kazety, které za dobu svého působení tato gothic-rocková kapela nahrála.

Mistr a Markétka

A začneme rokem 1988, kdy vzniká první počin tehdy začínající gothic-rockové kapely. Album Nová Draculomania složená z písní Prolog, Tušení, Gotický román, Černá mše z Adriana, Vlci, Obřad za mrtvé, Morion, Sochy, Nová Draculomania a Epilog. V případě, že se někdy dostanete k této dnes již nesehnatelné desce, určitě si ji poslechnete. I přes ten příšerný zvuk, holt jsou to začátky, před více jak dvaceti lety. K porovnání je třeba hezký právě Obřad za mrtvé, který se objevil i na pozdějších deskách.

Rok 1991 byl pro XIII. Století úspěšný, rozjeli kariéru a vydali hned dvě dema. Na první z nich jsem odkazoval v jedné z minulých recenzí, album Vampire songs for Agnes. S obsahem Valpurgina noc, Smutné časy, Starý hrabě, Agnes, Majáky zániku, Bílá paní, Vampire song, Čas čarodějnic, Romance noci a opět Obřad za mrtvé se řadím k nejúspěšnějším počátečním demo deskám.

Další, tentokrát 15-ti písničkové album Demoniac z téhož roku je ale něco, co byste si měli určitě sehnat. Konečně deska, která stojí za poslech a dle mého předčí i Vampire songs. I zvuk už je o mnoho valitnější. Písně Hororový sen, Tělo na kříží, Justina, Amulet, Transylvania, Jerusalem, Kainovo znamení, Růže a kříž, Oheň v kruhu, Orchidej, Kníže temnoty, Bytosti, Markýza z obrazů, Demoniac a závěrečný Poenar něco velmi nápadně připomínají. Jistě, album Amulet, které je složeno z deseti vybraných písní z tohoto alba.

Limitovaná edice Heretic z roku 1993 obsahuje prakticky ty samé písně jako předchozí demo, najdeme zde Mystery Anna, Karneval, Růže a kříž, Macbeth, Transylvania, Mystic funeral, Bloody sisters, Markýza z obrazů, Smutné časy a Amulet.

Raritní Black ritual z téhož roku je nejspíš nahráván při nějakém koncertě, jedná se totiž o živou nahrávku ve složení Black ritual, Nosferatu is dead (verze, která stojí za poslech), Hněv andělů, Nevěsta temnot, Mistr Psycho, Zánik Izraele, Svatá válka, Macbeth, Mistr Leonard a Dogy na Baskervillu.

Dostáváme se k mému nejoblíbenějšímu raritnímu cd, a tím je limitovaná edice Mistr a Markétka z roku 1994. Pokud někdo četl vynikající stejnojmenné dílo od ruského autora Michaila Bulgakova, dokonale porozumí této desce i titulní písni samotné. Mistr a Markétka, Markýza z obrazů, Ten starý dům se rozpadá, Svatí na nebi, Sanctum sanctorum, Agonia (part 2), Justina (vynikající symfonická verze), W. A. Mozart – Ukolébavka, Ceremony and Requiem, Mistr a Markétka (epilog), to je náplň této desky. Některé písně určitě stojí za poslech a když budete mít štěstí, určitě MC kazetu ještě někde seženete. Nedávno jsem ji viděl v nějakém e-shopu.

XIII. Století se opravdu činili a ještě tentýž rok vychází další deska, Tančící Belial, s poměrně pěkným obalem. Obsahuje písně Agonia (Na křídlech noci), Vzpomínka na Hamleta, Tančící Belial, Mein Kampf, Legenda o Krysaři, Messiah, Duel, Agonia (Mrtvý můž nevypráví žádné příběhy) a Černá mše za Beliala. Temně laděné demo má skutečně co nabídnout, například první verzi písně Legenda o Krysaři.

Po úspěšném albu Nosferatu vychází v roce 1996 promo kazeta Legenda o Krysaři. Album má v sobě ukryto hlubší podtext a písně zde jsou přibodobňovány motivům z Krysaře. Legenda o Krysaři, Doba temna (gotika), Sabbating (Blood is life), Krysař a Agnes (Mistr a Markétka), Krysař (motiv), Cizinec, Se Seppa Jorgena, Krysař (motiv), Sen o zemi Sedmihradské I, Svítání, Agnes trpící (Tango Salieri), Krysař a ďábel (poslední setkání), Sen o zemi Sedmihradské II, Legenda o Krysaři (memento), to vše obsahuje kazeta, která kdyby byla vydána na cd, myslím že by měla úspěch, přestože se nejedná o nic přelomového a nových písní tam také mnoho není.

Dva roky nic a v roce 1998 najednou dvě limitované MC. První z nich, Evangelium, obsahuje 8 víceméně známých písní. Royale Carpathia, Evangelium, Svatá válka, Černý měsíc a Torquemado neobsahují nic nového, to se mění s posledními třemi písněmi, Angels of Carpathia (outro), Karneval (gothic machine) a Pokoj č. 26 (cover verze).

Druhé album Mozart is dead se mě osobně moc nelíbí, ale je to věc vkusu. Složení písní je následovné: Opus pro Macbeth (CD version), Julie umírá každou noc (Vampires mix), Blood is life (Demon version), Tango Salieri (Hellmix), Digital Demon, Mozart is dead, Angels of Abbys, Cardiac Arythmia.

XIII. Století má několik live cd, já vlastním krom Black ritual jen Live in Castle party z roku 1999, které je nahráno na stejnojmenném festivalu v Polsku. Naživo zde je zahráno Mystery Anna, Vampires, Elizabeth, Obřad za mrtvé, Amulet, Bela Lugosi"s dead, Nosferatu is dead a Candyman. Na první pohled je poznat, že mezi živým koncertem a studiovou nahrávkou je obrovský rozdíl. Tyto písně se mi nelíbí, ale i tak jsem rád, že se mohu pochlubit tímto cd ve své sbírce.

V roce 2000 vychází poslední dvě dema na MC, první s názvem Bela, která nepřináší nic nového. Playlist tvoří skladby Bela Lugosi"s dead, Mystic funeral, Stigmata vampire, Upír s houslemi, Bela Lugosi – memento, Květy zla, London after midnight, Bloody sisters, Gothica a Stonehenge.

Co se ale týče druhé kazety, jedná se o skutečnou raritu. MC s názvem Land of bizzare obsahuje 11 unikátních instrumentálních písní,a to Cosmic cathedral, Twin peaks, Land of bizzare (procitnutí), Russia, Pahntom sax, Monsters, Gothica, Hindenburg, Star wars, Land of bizzare (vzpomínka), Follow me.

Poslední limitovanou věcí od XIII. Století je konečně CD nosič, Land of bizzare (Limited edition). Ze všech dnes jmenovaných alb je v dnešní době veřejně nejpřístupnější, a to proto, že vyšlo v roce 2008 jako příloha limitované série Knihy Nosferatu. Obsahuje stejné složení písní jako předchozí verze, akorát píseň Hindenburg je nahrazena písní Iglau, která vyšla mimojiné i jako radio singl.

Tento článek rozhodně neslouží jako recenze jednotlivých alb, sami vydíte že tvorba XIII. Století je rozsáhlá a kdybych měl hodnotit i tyto desky, které nemám tolik oposlouchané, byla by to práce na několik dalších týdnů. Pokusil jsem se zde shrnout snad všechny dema a kazety, která mám doma, což neznamená, že to jsou skutečně všechny, které XIII. Století vydali. Měli by být, ale stoprocentně jistý si nejsem.

Pokud někdo z vás zatouží po některé z těchto kompilací, bude mít v dnešní době asi problém, většina z toho jsou skutečně raritní nahrávky a XIII. Století je na vanek nijak neprezentuje. Přesto si myslím že určitým způsobem posouvaly jejich tvorbu dopředu. Nicméně běžnému posluchači bohatě stačí, když si koupí jejich CD. Pokud ale budete bedlivě pátrat, stále máte šanci aspoň některé mnou jmenované kompilace sehnat. Já osobně si ale myslím, že tolik to za tu námahu a jistě i vynaložené peníze nestojí. Shrnuto a podtrženo, příjemné zpestření jejich tvorby, ale ne nutnost. Nashledanou u příští recenze, tentokrát už ale ne na XIII. Století…