Max Schreck

Maxe Schrecka mnozí z vás jistě důvěrně znají díky kultovnímu němému filmu Nosferatu, symfonie hrůzy, kde bravurně ztvárnil postavu hraběte Orlocka. Pojďme si o tomto výjimečném herci povědět víc.

Max Schreck  Max Schreck

Maxmilian Schreck se narodil 6. září (podle některých zdrojů 11. června) 1879 v Německu. V letech 1915 – 1918 sloužil Max v německé armádě a k divadlu se poprvé dostává v roce 1919. Tři roky hrál v Münich Kammerspiele divadle, kde mimojité ztvárnil roli ve hře Bubny v noci.

Roku 1922 byl vybrán jako hlavní postava filmu Nosferatu, symfonie hrůzy. Tento film režíroval F. W. Murnau, vycházel z námětu Brama Stokera – Drakula, ale filmaři nedostali povolení autorských práv od vdovy po Bramu Stokerovi.

Proto si režisér musel vymyslet vlastního upíra a ve filmu se tak objevil hrabě Orlock. Roku 1923 se objevuje v šestnáctiminutové surrealistické komedii Bertolda Brechta a týž rok si zahraje ještě jednu postavu, tentokrát ve filmu s názvem Die Strase.

Jeho filmová kariéra pokračuje méně úspěšnou komedií a několika dalšími snímky i po příchodu zvuku do filmů, až do jeho smrti 19. listopadu 1936. Umírá ve věku 57 let na infarkt.

Jeho příjmení znamená v překladu do češtiny „hrůza“ a v souvislosti s ním a s jeho ztvárněním upíra se rozpoutala řada mýtů a legend, vyprávějící o jeho skutečném upírství.

Max Schreck