Angels Fall First

Angels Fall First je historicky první CD finské metalové skupiny Nightwish, které vyšlo v roce 1996. Po poslechu CD jsem se divil, co Nightwish nahráli. Tímto nechci útočit na kvalitu skladeb, která je vysoká, ale na styl jakým jsou skladby vytvořeny. Nightwish s prvním CD stále hledali svůj styl a na celkovém výsledku je to vidět.

Angels Fall First

První píseň Elvenpath (Elfí Stezka) je jedna z nejpovedenějších písní na CD. Atmosféra písně, plus hlas zpěvačky Tarji a je hit, který měl na koncertech úspěch. Rychlá a ubíhající píseň, u které si budete říkat, proč není delší. Text vás zavede na elfí stezku a do země fantasy.

Druhá věc na CD je duet se zpěvákem formace Sonata Arctika Beauty and the Beast (Kráska a zvíře). Hlas Tarji se krásně doplňuje s hlasem zpěváka, podivný je pouze začátek písně. Kdyby chyběl, celému dílu by to prospělo.

Příběh Beauty and the Beast končí a následuje první a jediný singl z CD The Carpenter (Tesař). Středně rychlá věc, která nepřekvapí, ale ani neurazí. Další písní je Astral Romance (Astrální Romance). Nevýrazná, spíš se dá při poslechu předvídat, co bude následovat.

Naštěstí situaci zachrání balada Angels Fall First (Andělé padnou první). Název balady byl vybrán, aby se stal i názvem celého CD, ale proč je záhadou. Angels Fall First je ale rozhodně povedený kousek.

Do dálek orientu vás přenese Tutankhamen (Tutanchamon), který i přes svůj orientální nádech výborně zapadá do konceptu celého CD a je příjemným osvěžením.

Dílo skupiny Nightwish ale začne upadat, protože Nymphomaniac Fantasia není song, které zrovna ohromí aranží ani textem. Jedno šlápnutí vedle by ale CD nesrazilo, kdyby nenásledovali písně Know Why the Nightingale Sings a Lappi (Lapland). Lappi (Lapland) navíc svou délkou napovídá o pokusu o jakýsi příběh, což se ale bohužel nepovedlo.

Některé verze CD se dočkaly i dvou bonusů v podobě písní Once Upon a Troubadour a A Return to the Sea. Obě skladby jsou si podobné a oplývají hitovostí a rozhodně bych je nezařadil na originální CD. Tak možná přemýšleli i producenti Nightwish, a proto dali tyto díla jako bonusovky.

Celému CD kraluje hlas zpěvačky Tarji Turunen, která pomalé i rychlé skladby zvládá s přehledem, jež byste u spousty jiných zpěvaček hledali marně. Její hlas je pro CD plus. Nightwish si měli možná dát se svým debutovým CD víc načas a pracovat pomaleji. Kdyby vyšlo o rok později, možná by skupina vychytala většinu chyb.

Takhle ode mě dostává CD "jen" 92 %. Pár procent srážím, protože lepší hodnocení si CD oproti svým následovníkům nezaslouží.

Hodnocení: 92%