Let the Right One In

Narazit na kvalitní upírský film je asi tak pravděpodobné jako vyhrát v loterii. Narazit na upírský film, který se do vás zaryje jako tříska, které se už v životě nedokážete zbavit, je asi tak pravděpodobné jako vznik života na dosud pusté planetě. Let the Right One In patří k takovým zázrakům přírody.

Netradiční upírský horor se odehrává na ponurém švédském sídlišti. Tady žije outsiderský hrdina Oskar a sem se přistěhuje nový soused s dcerou Eli. Dvě zvláštní děti se sblíží. Oskar se těžko rozhoduje, jestli se s podivnou dívkou dál přátelit – něco ho k ní ale stále osudově táhne…

Film byl natočen podle bestselleru Johna Ajvida Lindqvista. Hrůzostrašná pohádka plyne v pomalém tempu. Je zvláštně chladný – nejen díky skvostným hereckým výkonům dětských představitelů a tomu, že se odehrává na sídlišti pokrytém sněhem. Film je podmanivý, sugestivní a ponuře krásný, krvavý, jitřivý a zneklidňující.

(oficiální text distributora, zbavený zbytečných spoilerů)  

    
Naplánujte si však jeho projekci na dlouhý večer, kdy nebudete mít žádné povinnosti, venku bude pršet nebo sněžit a vy budete mít tak trochu posmutnělou náladu. Protože tento příběh je vyprávěn velice pomalým tempem skrze vířící sníh a obláčky zimou vysráženého dechu.

Kdo z nás se v dětství necítil občas naprosto mimo? Kdo z nás nebyl uzavřen v tichém nitru, kolem kterého vše nevýrazně uplouvalo, aniž se nás to dotklo? Kdo z nás netoužil po přátelství nějakého zvláštního tvora, takového, který by nám rozuměl a pro kterého by ten vztah nebyl jen jeden z mnoha a nebral by ho jako součást hry?

Je to příběh o osamělosti, kterou nedokáže téměř nic proniknout.

Je to příběh o odlišnosti, kterou nedokáže téměř nic proniknout.

O tom, jak se k našemu datu změnil lidský pohled na monstra. A také o tom, jak jsme si s nimi nenápadně a plíživě vyměnili místa.

V záplavě titulů je jen málo příběhů, které v nás něco zanechají. Po tomto filmu zůstanete patrně několik minut zcela omámeni. Jak je hmyz neodolatelně přitahován světlem, vy budete uvězněni touto mrazivou melancholií a když se jí pokusíte dotknout, zmrazí vám srdce.

Pro více obrázků z tohoto filmu navštivte naši galerii.