Anne Rice

Bram Stoker stvořil upíry pro literaturu, Anne Rice jim dala duši. Čtvrtého října oslavila své 67. narozeniny, a proto není od věci podívat se podrobněji na její život.

Anne RiceAnne se narodila v New Orleansu jako Howard Allen O’Brien v přísně katolické rodině irských přistěhovalců, přičemž za své nezvyklé chlapecké jméno může vděčit matce. Při nástupu do školy si vybírá přeci jen přijatelnější Anne a to jí zůstává.

Po brzké smrti matky se její otec znovu žení a rodina se stěhuje do Richmondu v Texasu, kde Anne také nastoupila na Richardson High School a potkala lásku svého života Stana Rice.

V roce 1961 ji Stan požádal o ruku, po svatbě se usazují v San Franciscu, kde Anne získává titul z kreativního psaní a Stan začíná publikovat svou poezii. Užívají si života. V roce 1966 se manželům narodila dcera Michele.

Anne v té době píše své první práce, Stan vyučuje na univerzitě. Později se stěhují do Berkeley. Ve čtyřech letech je u malé Michele diagnostikována leukémie a přes veškerou snahu nemoci nakonec podléhá. Pro oba rodiče to byla obrovská rána a následující období patří k nejtěžším v jejich životě.

Potýkají se s alkoholovou závislostí, ale naštěstí se nepřestávají věnovat psaní, a tak díky tragické smrti dcery vzniká jedna z nejdůležitějších knih nejen pro gothické hnutí. V roce 1976 totiž vychází slavné Interview s upírem.

Anne Rice

Úspěch vše obrací lepšímu. Fanoušci žádají další příběhy, až postupně vzniká její nejslavnější série Vampire Chronicles  (The Vampire Lestat, The Queen of the Damned, The Tale of the Body Thief, Memnoch The Devil, The Vampire Armand, Merrick, Blood and Gold, Blackwood Farm, Blood Canticle).

Celkem 9 románů vychází v průběhu let 1985 – 2003. Anne samozřejmě vychází i další knihy, mezi nimi New Tales of the Vampires (knihy Pandora a Vittorio the Vampire), trilogie o rodu Mayfairových Hodina čarodějnic (The Witching Hour, Lasher, Taltos) a několik samostatných románů jako je například The Mummy or Ramses the Damned.

V počátcích tvorby (po roce 1985) píše i několik erotických románů pod pseudonymy Anne Rampling a A. N. Roquelaure.

Po celá léta zůstává ateistkou, o to zajímavější se může zdát její současný striktní příklon ke křesťanství. Letos vydala druhý díl chystané trilogie o životě Ježíše Krista pod názvem Christ the Lord: The Road to Cana. Tuto svou proměnu popisuje v také letos vydané autobiografii Called Out of Darkness: A Spiritual Confession.

Vraťme se k jejímu životu po napsání Interview. V roce 1978 se manželům Riceových narodil vytoužený syn Christopher, který se v budoucnu také stane spisovatelem. Anne nadále píše a v roce 1989 se rodina vrací do milovaného New Orleans, města, které výrazně ovlivnilo atmosféru jejích děl.

Na sklonku roku 1998 po překonání diabetického záchvatu se opět přiklání ke katolickým kořenům. Její život navíc v roce 2002 poznamenává smrt milovaného manžela Stana a v roce 2004 nastává několik důležitých obratů.

Anne nejprve prohlašuje, že již nikdy nenapíše žádný román týkající se upírů a hodlá svou další tvorbou oslavovat pouze Kristovo jméno. Poté oznamuje své rozhodnutí opustit New Orleans a odstěhovat se za synem do Kalifornie, což také uskutečňuje. Přesto se po ničivém hurikánu Kathrina v následujícím roce velmi angažuje pro obnovu zničeného města.

Anne Rice

Anne Rice patří k jednomu z nejčtenějších autorů v moderní historii. Prodala téměř 100 milionů výtisků svých knih. O to smutnější se zdá fakt, že většina jejích knih do češtiny nebyla dosud přeložena a zdá se, že ani blízká budoucnost tento fakt nezmění.

Ale pro pořádek. Z románů o upírech je možné si česky přečíst knihy Interview s upírem, Upír Lestat, Princ Lestat a The Vampire Armand pod názvem Upír s tváří anděla. Dále u nás vyšla i trilogie Hodina čarodějnic, romány Ramses Prokletý a Dar vlka.

Zdroj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Rice
http://www.annerice.com