Laurell K. Hamiltonová

Nedávno i u nás konečně vyšel čtvrtý díl stále populárnější série o oživovatelce a popravčí upírů Anitě Blakeové pod názvem Kavárna šílenců. Je tedy načase se podívat blíž na její stvořitelku.

Laurell K. Hamiltonová

Laurell Kaye Hamiltonová je autorkou několika románů a především dvou úspěšných sérií kombinujících prvky fantasy a hororu s nejlepší tradicí detektivek drsné školy. Proslavila ji především ta o lovkyni upírů Anitě Blakeové čítající dosud 16 dílů (poslední Blood Noir vyšel v USA letos v květnu) s tím, že první z nich Guilty Pleasures (česky Provinilé slasti) nedávno vyšel i jako komiks.

Ale ani druhá ze sérií o Meredith Gentry by neměla být opomenuta. Sice trochu více „pohádková“, ale nenechte se zmást. Meredith se drsné Anitě v klidu vyrovná. Na podzim tohoto roku je naplánováno vydání 7. dílu pod názvem Swallowing Darkness.

Samotná Laurell se narodila roku 1963 v malém Heber Springs ve státě Arkansas, ale většinu dětství strávila v městečku Sims v Indianě. V šesti letech ztratila matku při automobilové nehodě a její výchovu tak převzala babička Laura Gentryová.

Laurell K. Hamiltonová

Ta prý vnučce s oblibou vypravovala místní strašidelné historky, které sama sbírala. Laurell se poté ve třinácti letech dostala do rukou sbírka povídek Pigeons from Hell, následovaná The Natural History of the Vampire, kterou brzy znala téměř z paměti, a tak zatímco jiné dívky oblékaly a česaly své panenky, ona našla zalíbení v děsivých příbězích a klasických hororových filmech.

Už v té době toužila být spisovatelkou. Nakonec však vystudovala anglickou literaturu a biologii na univerzitě v Inidianě. Angažovala se při ochraně zvířat a přitom vytrvale pracovala na splnění svého snu. Po úspěších prvních románů jí už nic nebránilo stát se profesionální spisovatelkou.

Jejím současným domovem je St. Louis, kde žije se svým manželem, dcerou, třemi mopslíky a různorodou směsicí akvarijních rybiček.

V posledních letech se stává terčem kritiky pro přemíru násilí a erotických scén ve svých novějších knihách. Sama se hájí tím, že vždy píše, tak jak to sama cítí a že tyto scény nikdy nestaví nad úroveň zápletky. Její odpůrci však i toto zpochybňují. Ona upozorňuje na možnost svobodné volby a na to, že život je příliš krátký, abyste četli knihy, které nemáte rádi. Nezbývá než si udělat vlastní obrázek.

 

Pro více informací o autorce navštivte její oficiální stránky.