Profil skupiny

Kapela, kterou jedni obdivují jako legendu a průkopníky specifického metalového subžánru a druzí zatracují jako neoriginální průměr, který zamrzl u teenagerské fascinace krvesaji. Jedno je jisté, lhostejní k nim nezůstanete, tak proč si nevytvořit vlastní názor?

 

Theatres des Vampires logo

Skupina odvozuje svůj název od pařížského Théâtre des Vampires, fiktivního divadla z děl populární americké spisovatelky Anne Rice. Jejich texty však zachází mnohem dál, tam kam by si dekadentní upíři Anne netroufli. Jejich poetika je temnější a přímočařejší.

Tam v zemi za lesy, kde dávný kníže sní svůj krvavý sen, tam viděl jsem podivný bál, kde tančí Paní v černém v rytmu tance krve. Spatřil jsem Královnu zatracenců i matku Lilith, a přesto mi bylo líto dívky s horečnatýma očima.

Přes fascinaci příběhem Vlada Tepese, k satanismu a opěvování Lilith, návštěvě děsivého banketu až k prostému vyjádření pocitů a tragice věčnosti. Ano, jejich kariéra byla různorodá a pestrá. Teď k troše skutečné historie.

Theatres des Vampires

Prapočátky skupiny spadají až do roku 1988, kdy vystupovali pod názvem Sepolcrum. Po vydání třetího dema byl však název pozměněn a co může jasněji vyjádřit fascinaci vampyrismem, než slovo upír jako součást názvu?

Brzy získávají nálepku zakladatelů specifického stylu vampiric metal. Jejich pódiová vystoupení, při nichž se zpěvačka Sonya Scarlet s oblibou pořezává žiletkami a svou krev nechává pít fanoušky, se stávají proslulá. Není divu, že je brzy čekají zákazy vystupování.

Skupina vydává své první demo v roce 1995, hlavními tvůrci jsou tehdy Alexander „Lord Vampyr“ Nunziati a Robert „Morgoth“ Cufaro. Nejen posledně jmenovaný však kapelu záhy opouští (aby se ještě jednou vrátil a v roce 2006 svůj odchod zopakoval), a tak Lord Vampyr první regulérní desku nahrává prakticky sám.

Poté se však již sestava pomalu ustaluje, na bubenický post přichází Gabriel a po něm se připojí i Fabian jako klávesák a Zimon na postu baskytaristy. Všichni zůstávají dodnes. Při nahrávání dalšího alba se přidává i doprovodná zpěvačka Justine a brzy také Sonya Scarlet ve stejné roli.

Theatres des Vampires

Bezpochyby rozhodujícím pro další směřování kapely se stal odchod do té doby hlavního skladatelského mozku a jejího zakladatele. Lord Vampyr v roce 2004 opouští Theatres des Vampires a věnuje se sólové kariéře. Skupinu zanechává v rukou „Countess Scarlet“, jež se po odchodu Justiny vypracovala na plnohodnotnou zpěvačku s velmi charakteristickým způsobem zpěvu.

Během své kariéry prostřídali mnoho stylů. Od čistého black metalu přes symfonický a melodický black, gothic metal s prvky klasické hudby, opery, ale i deathrocku až k dnešnímu výrazně přístupnějšímu darkwave a gothic rockovému zvuku. Něco se přesto nezměnilo. Melancholie, výrazný vokál a jejich upíří stylizace.

Měla bych tu ještě jednu malou zajímavost. Na výběrovém albu The (Un)Official History 1993-2003 se objevila i předělávka hitu Kylie Minogue pod názvem I Can“t Get You Out of My Grave.