Dracula

Klasický Dracula Brama Stokera se v českém jazyce již dočkal nespočtu reedicí a ani nové vydání nakladatelství XYZ není výjimkou. Slavný příběh vládce upírů předkládá čtenářům akorát v novém kabátě a s doslovem překladatele Tomáše Korbaře.

Dracula - Bram Stoker

Autor: Bram Stoker
Vydal: XYZ
Cena: 399 Kč
Poznámka: Reedice klasického Draculy v dodnes nepřekonaném překladu Tomáše Korbaře, který román doplnil i o svůj doslov.
 
Draculaje první zpracování upírské legendy do románové podoby. S vkusem, s ohledem na reálie a se znalostí vampyrismu se Stokerovi podařilo vzkřísit v povědomí milionů čtenářů prastarou legendu, provázející lidstvo odnepaměti. Do typicky měšťácké společnosti devatenáctého století, do prostředí viktoriánské Anglie umístil Stoker příběh, v němž s tmou a zkázou zápolí obyčejní lidé, nucení bojovat zbraněmi stejnými jako síla zla – symboly a prostředky čerpanými ze středověkých mýtů.
Předobrazem hraběte Draculy je historická postava valašského vojvody Vlada, panujícího v druhé polovině 15. století, jehož ukrutnost a krvavé skutky byly tak pověstné, že podle lidového podání byl prý spolčen s ďáblem.