Pokračování knižních sérií v roce 2008

Rok 2008 bude na pokračování rozjetých knižních sérií více než bohatý. Můžete se těšit na další příběhy Darrena Shana, oživovatelky a lovkyně upírů Anity Blake, nová dobrodružství upíra Jacka Fleminga, dhampirky Magiery nebo si potěšit srdíčko porcí romantiky v podání Belly a Edwarda.

Nakladatelství Fantom Print oznámilo vydání pátého dílu ze série Vznešení mrtví již na začátek tohoto roku. Kniha se v originále jmenuje Rebel Fay a přeložit název do češtiny bude docela oříšek.
Rebel znamená totéž co rebel u nás, ale také vzbouřit se, povstalec, odbojný, zbojník, povstat… Fay je slovíčko pro vílu, skřítka, ale také těsné spojení. Co nám z toho vychází? Odbojná víla? Skřítek povstalec? Překladatelka bude muset název odvodit nejspíš až po přečtení celé knihy, aby to vůbec dávalo smysl, takže já si ani netroufám. 

Rebel Fay

Fantom Print taktéž slíbil pokračovat v sérii Vampire Files a tento rok vydat minimálně čtvrtý díl Art in the Blood. Název svádí k překladu Umění v krvi, ale vzhledem k předchozím českým jménům knih usuzuji spíš na Krvavé umění. Vše ale samozřejmě může být úplně jinak.
Nevím jak vy, ale já se na pokračování příběhů Jacka Fleminga těším snad ze všech sérií asi nejvíc. Upíři a gangsteři v Americe počátku dvacátého století? Přesně můj šálek čaje. 

Art in the Blood

Fanoušci série o oživovatelce a lovkyni upírů Anitě Blake budou jistě potěšeni zprávou, že by měl Triton v tomto roce vydat až tři knihy Laurell K. Hamiltonové. Bude se jednat o The Lunatic Cafe, Bloody Bones a The Killing Dance.
České překlady titulů by snad mohly znít Šílená kavárna, Krvavé kostky a Smrtící tanec. Jedná se však jen o mé vlastní překlady, takže je neberte nijak směrodatně. Jsou určeny především neangličtinářům.

The Lunatic CafeBloody BonesThe Killing Dance

Jste-li naladěni na romantickou strunu a pokud jste četli předchozí knihy Stephenie Meyerové, můžete již brzy (snad v únoru) očekávat pokračování příběhů upíra Edwarda a jeho lidské lásky Belly.
Sérii vydává nakladatelství Egmont a název je už docela jistý. Anglické Eclipse nelze vzhledem k předchozím dílům Stmívání a Nový měsíc přeložit jinak než Zatmění.  

Eclipse

Ani mladší čtenáři nepřijdou letos zkrátka. Nakladatelství Albatros slíbilo další knihy ze série o poloupírovi Darrenovi Shanovi. Podařilo se mi zjistit, že osmý díl Allies of the Night (Spojenci noci) by měl vyjít v květnu a devátý díl Killers of the Dawn (Zabijáci úsvitu) ke konci roku.
Trochu tak doženeme autora, jehož sága momentálně čítá dvanáct svazků a podle všeho ještě není dokončená. Co bude dál, pane Shane?

Allies of the Night    Killers of the Dawn

V roce 2008 bude opravdu z čeho vybírat a pokud jste takoví blázni jako já, že kupujete všechny výše jmenované série, pěkně se prohnete. Nicméně já se nesmírně těším, že se svými oblíbenými hrdiny zase strávím pěkné chvilky. Copak vy nechcete vědět, jak to všechno dopadne?