Profil skupiny

Už nějaký ten pátek upozorňujeme na novinky okolo XIII. století, ovšem profil skupiny na našich stránkách pořád chyběl. Rozhodla jsem se tedy nedostatek napravit.

XIII. století znak

Jihlavská skupina XIII. století vznikla v roce 1990 po rozpadu legendárního punkového tria Hrdinové nové fronty. Hudebním žánrem Třináctky je gotický rock a své jméno si zvolili jako příměr ke slovu gothic. Jejich tvorba se vyznačuje propracovanými texty s typicky gotickou náplní, podmanivou hudbou a temnou atmosférou.
Za dobu své existence se ve skupině vystřídalo několik hudebníků, ale jádro představované frontmanem Petrem štěpánem a jeho bratrem Pavlem štěpánem zůstává stejné již od dob HNF.
XIII. století je synonymem české hudební gotiky a získalo si fanoušky jak u nás, tak v zahraničí. Oblíbené je především v Polsku, kde je gotiční příznivci doslova milují.
Skupina vystupuje na evropských gotických festivalech (například Castle Party), kde se svými songy Elizabeth, London After Midnight a Fatherland slaví nebývalé úspěchy a dostává se dokonce do playlistů zahraničních gothických klubů.

XIII. století

Pro více informací navštěvte oficiální stránky skupiny.