Daniela Mičanová

Přinášíme unikátní životopis Daniely Mičanové, jež není k mání nikde jinde po internetu, protože byla autorka tak laskava a sepsala nám jej sama, speciálně pro účely našeho webu. Máme tedy informace tak říkajíc z první ruky.

daniela_micanova_02

Daniela Mičanová se narodila, vyrostla a vystudovala v Hustopečích na jižní Moravě, kde žije ve společnosti několika psů, lidí a literárních postav dodnes. Na živobytí si vydělává beletristickými překlady z angličtiny, ve volném čase se baví literární činností.
Je svobodná, bezdětná, nezadaná a nesmělá. Od dětství nejraději seděla někde v koutku a četla historické romány, po čase se ukázalo, že s cizí tvorbou nevystačí a pustila se do vlastních pokusů.
První básně končily v plamenech, povídky v šuplíku, s kůží na trh se vydala až po sepsání novely Pán proměny (k názvu ji inspirovalo trůnní jméno faraona Tutanchamona – Nebcheprure). O vydání Pána proměny krátce uvažovalo nakladatelství Melantrich, když však od realizace upustilo, putovala novela k povídkám a Daniela k pracovnímu stolu.
daniela_micanova_03
Rozhodla se svou zálibu ve starém Egyptě něčím okořenit, tehdy se přihlásili o slovo první upírští hrdinové – AlexanderLuciem, ke kterým zcela mimoděk přibyl Orlando. Alexandra, tehdy ještě Modré krve (1999), si všimla královna českých gotických románů Jenny Nowak, jejíž zásluhou se rukopisu ujalo statečné nakladatelství Hippo E. M. S.
Potom události nabraly rychlý spád. Lucius (2001)i Orlando (2002)vycházejí pouze s roční prodlevou v křesťanském nakladatelství Sursum, které se nakonec rozhodlo vyslat do světa kompletní trilogii, z Modré krve se proto celkem právem stává Alexander (2002).
Od svých upířích přátel si Daniela odpočala krátkou, nicméně niterně nezbytnou milostnou novelou Mlčení v růžovém(2004). Následovala řada rozsáhlých překladatelských zakázek se starověkou tematikou, nyní se opět pomalu a pokorně vrací k vlastnímu psaní. Čtvrtý upírský román se s největší pravděpodobností bude jmenovat Jakubovy housle.

Pro více informací navštivte oficiální stránku autorky.