Yves Swolfs

V následujícím článku se podíváme na zoubek belgickému umělci, který stojí za zrodem komiksové série Princ noci. To však není jediné, co kdy vytvořil. Je toho víc, jak se ostatně dozvíte, pokud se začtete dál.

yves_swolfs_01Yves Swolfs se narodil 24. dubna 1955Bruselu. Absolvoval kurzy komiksové kresby na Institutu Saint-Luc a svoji prvotinu uveřejnil v roce 1978 ve sborníku absolventů, Neuvieme reve.

V roce 1981, ovlivněn spaghetti westernem Segia CorbuccihoIl Grande Silenzio (u nás uváděn pod názvy Velký klid a Velké ticho), vytvořil komiks Durango – Psi umírají v zimě (v češtině vyšlo v roce 1999), který pojednává o málomluvném pistolníkovi stojícím na hraně spravedlnosti.

Durango se stal úspěšnou sérií, takže Yves tvořil jeden díl ročně. Zatím poslední, 13. díl, vystvořil až po četných urgencích nakladatele, aby splnil podmínky smlouvy. Vzhledem k tomu, že to bylo v Belgii na konci roku 1996, tedy v období procesu s pedofilním vrahem Dutrouxem, zahodil svůj původní scénář a napsal si zcela nový. Tvrďák Durango v něm pronásleduje úchylného vraha dětí. Tento díl nese název Sans pitié (Bez soucitu).

Yves_Swolfs-Durango

Měl by to být, pokud nenajde malíře-následovníka, prozatím poslední díl této série. To ovšem neznamená, že by Divoký západ nadobro opustil. Píše scénáře k westernové sérii Black Hills, kterou kreslí Marc Rénier. Ale podle vlastním slov by se rád za nějaký čas opět vrátil k Durangovi.
Yves_Swolfs-DampierreAby ovšem námětově nezakrněl, začal pracovat i na jiných věcech a vytvořil Dampierra, hrdinu-nehrdinu z období Velké francouzské revoluce. Protože ale kreslil i scénáře tvořil sám, začalo toho na něj být příliš a předal kresbu v třetím díle příteli Ericovi. Výsledek ovšem nesplnil jeho očekávání, takže v příštím díle vystřídal Erica mladý Belgičan Pierre Legein, jehož kresbva je Swolfsově stylu mnohem bližší. Oproti běžné praxi je v Dampierrovi ukázána občanská válka v její plné hrůznosti.

Ani to však Yvesovi nestačilo ke spokojenosti a v roce 1994 přichází s hrůzostrašnou ságou o rodině, která v průběhu staletí svádí bitvu s krvežíznivým pánem upírů – Princem noci. V roce 2000 vyšly ve Francii díly pět a šest, jež uzavřely cyklus věnovaný Vincentovi Rougementovi. Od 7. dílů se můžeme těšit na příběh, který nám odhalí, jak se Kergan stal upírem. Podle svého vlastního vyjádření má Swolfs scénáře na dvacet let dopředu a nejméně deset z nich hodlá věnovat Princi noci.

Yves_Swolfs-Princ_noci

Yves je kromě jiného i kytaristou rockové skupiny Lazare. Tuto provázanost komiksového autorka a hudebníka lze nalézt v tom, že předlohou pro Kerganovu podobu se stal známý kytarista Steve Vai.