Christopher Pike: Poslední upír 3

V závěrečném dílu Posledního upíra se kruh uzavírá. Sítu už nepronásleduje jen vlastní minulost, ale rovnou armádní složky. Zdá se, že někde ví o upírech víc, než je zdrávo a hodlá toho využít.

Pike_Posledni-upir-3Když Síta procitne, zjistí, že je kolem budovy 20 policejních vozů. Probudí Joela a řekne mu ten zdrcující fakt, že je teď také vampýrem. Udělala to i přes jeho odpor…nechtěla, aby zemřel. Také zjišťuje, že po Jakšovi získala schopnost číst částečně myšlenky.
Síta mezitím zapálí dům, aby se nenašlo Eddieho tělo a prchají na vysokou budovu, kde ukradnou policejní vrtulník, ale začnou je pronásledovat vrtulníky vojenské, proti kterým nemají šanci. Nad jezerem se Síta rozhodne stroj zničit a ztratit se v jezeře. Joel sice neumí plavat, ale nakonec skočí oba, není jiná možnost.
Když se to sice zvládne, ale Joela chytili. Sleduje ho tedy až do nějakého přísně střeženého vládního komplexu. Chce se vyzvědět, co tam vlastně zkoumají, a tak vyhledá vědce, který tam pracuje. Dostat se dovnitř násilím by ale bylo šílenství, musí proto použít lsti.
Vědec se jmenuje profesor Andrew Kane a Síta se posléze vloupá do jeho domu, kde objeví model s 12-ti vláken DNA. Genetická výbava upíra! Síta vzpomíná, že něco podobného sestrojil přes 700 lety italský alchymista Arturo Evola, když s ním tehdy nějakou dobu chodila a vyzradila mu své tajemství.
Posléze mu dokonce dovolila experimentovat s její krví, než se vše zvrtlo a ona ho kvůli tomu opustila. A teď přemýšlí, jak mohl tento profesor dospět ke stejnému modelu jako Arturo.
Vyhlídne si profesora, který si mezitím užívá v casinu a zahraje si s ním pár her a trochu ho obalamutí ženským šarmem. Dokonce ji pozve domů na skleničku a začne vyprávět o své práci. Síta z něj chce vymáčknout co nejvíc, ale musí na něj pomalu.
Když se pak jde v noci krmit, zjistí na sobě další poděděnou schopnost od Jakši. Umí létat! Navštíví kamaráda Seymoura a ten jí poradí, ať nejdřív zajme generála základny, že pak bude mít taktickou výhodu a rukojmí.
Jak to ale provést? Zajde tedy za profesorem Andrewem a řekne mu, kdo je. Uvěří jí a pomůže dostat se na základnu v kufru jeho auta. Následně se Síta vydá za jednoho z pracovníků komplexu a jako že jde zkontrolovat zajatce.
Je to však léčka! Jakmile vejde za Joelem do cely, ta se za ní zavře a ona je v pasti. Pak se na monitoru objeví obličej generála, kterého měla původně unést a Andrewa a ona teprve teď pozná, že je to její středověký milenec Arturo!
Jak je to možné? Arturo, jak již bylo řečeno, experimentoval s upíří DNA a když od něj Síta odešla, stál se sám vlastním pokusem tak trochu upírem. Ne sice čistokrevným, ale i tak zestárl za 700 let jen o pár desetiletí.
Síta nakrmí Joela své vlastní krve, protože je velmi slabý a hladový. Svou posilněnou hypnotickou schopností zmanipuluje stráže, a když rozkopne světlo a nastane tma, otevřou dveře, aby zkontrolovali, co se to děje. Síta s Joelem vyrazí ven, pozabíjí vojáky, co jim stojí v cestě a konečně zajmou generála základny, který jim po troše vydírání dá kódy na vyhození komplexu do vzduchu.
Pak do toho všeho přijde Arturo a snaží se přesvědčit Sítu, že to, co dělá, není zlé, že chce jen popohnat vývoj lidstva kupředu. Samozřejmě mu to není nic platné a základna vybuchuje. Zachrání se jen Síta, která včas uprchne díky své nové létací schopnosti.
Ke konci Síta prozkoumává Arturův dům a ve sklepě najde tajnou laboratoř, ve které experimentoval s upíří DNA. Zavolá Seymourovi, že už nemá pro co žít a ať udělají pokus. Chce se stát znova člověkem! Uléhá do prazvláštního stroje s krystaly a když se posléze probudí…je už člověkem? Zemřela při experimentu? Je v nebi u Kršny? Neví…
Vydal: Signet (1996)
Z anglického originálu: The Last Vampire 3: Red Dice
Podtitulek: Teď už ji pronásleduje celý svět…
Číslovaná edice: Stopy hrůzy 67