Christopher Pike: Poslední upír 2

Pokračování v podrobném obsahu trilogie Poslední upír se přehouplo ke druhému dílu. Zdálo se, že vše šťastně dopadlo, kdyby se na scéně neobjevil nový silný upír, který má v plánu stát se nejmocnějších upírem na Zemi.

Pike_Posledni-upir-2Síta se z vážného zranění nakonec dostane a po nějaké době odjedou s Rayem do L.A., kde svého milého zaučuje do lovu a dalších upírských záležitostí. Jednou v noci však Síta zpozoruje přítomnost dalšího vampýra. Jakto? Oni měli být poslední a bylo nemožné, aby Jakša ve své dokonalé vyhlazovací akci na nějakého zapomněl.

Rozbíhá se tedy za ním a narazí rovnou na celou bandu upírů! Jak se možné sakra tohle? Tlupu nezkušených vampýrů lehce překoná, ale pak se objeví jejich vůdce. A je kupodivu stejně silný a rychlý jako Jakša, což je vzhledem k okolnostem nemožné.
Jakša byl tak mocný jen proto, že on jediný byl původní vampýr a ostatní jen jím přeměnění. Síta uznává, že neznámého nepřemůže, a tak raději utíká. Na svém úprku narazí na policisty, kteří ji zastaví a vyptávají se, co dělá tak blízko trestného činu. Našli totiž mrtvoly upírů, které před chvílí povraždila.
Síta je přesvědčí, že je tu náhodou a ztratila se v novém městě. Díky tomu se seznámí s policistou Joelem Drakem, který ji sice pustí, ale pro jistotu chce její telefonní číslo.
Pak jde za svým nejlepším kamarádem Seymourem, kterého v prvním díle vyléčila ze zhoubné nemoci, pro radu. Ten jí poradí, aby se podívala, jestli po výbuchu něco z Jakšy nezbylo, protože byl přeci jenom velmi odolný. Zní to sice nepravděpodobně, ale prověřit se to musí.
Zavolá policistovi Joelovi, že má tip na původce vražd. Nevěří jí, ale nakonec se s ní sejde. Síta mu řekne, že to sice ještě neví, ale musí jí pomoci vystopovat Jakšovy ostatky. Neochotně a udiveně souhlasí. V pitevně ale zjistí, že tělo, které zbylo po výbuchu, je pryč!
Koroner si myslí, že ho mohl odcizit místní zaměstnanec Eddie Fender, který je podle jeho spolupracovníků tak trochu vyšinutý blázen. Podle popisu vzhledu ho nakonec Síta z oné noci pozná a vše se potvrdí.
Své podezření na Eddieho sdělí Joelovi, který celou situaci pořád nechápe. Síta mu jen řekla, že ten mrtvý muž z pitevny byl její přítel a že on ani ona nejsou normální a se slovy, že nemá proti nim šanci a ať se raději klidí z cesty, odchází.
Síta vystopuje Eddieho matku a přesvědčí ji, aby jí dala adresu jeho nynějšího pracoviště. Jedná se o nějaké skladiště. Spolu s Rayem se naplánují, že celou budovu vyhodí do vzduchu, aby nikdo z nových upírů nepřežil.
Ukradnou proto cisterny s benzínem, ale jsou vlákáni do pasti a Eddie zajme Raye. Chvíli hrají o čas a Síta o Rayův život. Její hypnotický hlas na Eddieho nezabírá. Síta se tedy rozhodne pro riskantní krok. Vypálí ze zbraně, zraní Raye, ale i Eddieho. Ray se díky tomu Eddiemu vytrhne a uteče a Eddie se Sítou spolu mezitím bojují. Ray má tak dostatek času a podpálí benzín. Exploze!
Síta vlivem svých zranění s Eddiem a výbuchem omdlí. Má podivný sen o bohu Kršnovi a probudí se až u policisty Joela, který ji mezitím sledoval. Pak se dozví zdrcující zprávu, že Ray je mrtvý a Eddie se zachránil. Poděkuje Joelovi za pomoc, ale protože ho nechce vystavit nebezpečí, odchází.
Rozhodne se najít Jakšovo tělo a zjistit, jak je to možné, že je z Eddieho upír. Jakšu najde v mrazícím boxu, ve kterém ho udržovat Eddie. Žije, ale je pěkně zřízený. Ukradne auto a odveze ho k moři. Jakša jí vše začne vyprávět.
Po tom výbuchu nezemřel, ale všichni si mysleli že ano, tak ho policisté odvezli do márnice. Eddie, který měl zrovna službu na pitevně, si pak všiml něčeho neobvyklého a zjistil, že Jakša žije. Vyzvěděl, kdo Jakša je a pak si do žil píchal jeho krev, aby se stal také upírem. Prostě psychouš!
Síta si uvědomí, že miluje Jakšu, i když ho předtím nenáviděla, protože ji odloučil od rodiny. Jakša na ni naléhá, aby mu pomohla konečně v pokoji zemřít a ať vypije jeho krev do poslední kapky, že pak hodně zesílí. Nakonec to udělá a jeho teď už opravdu mrtvé tělo pohřbí.
Síta vezme matku Eddieho jako rukojmí, ale jak se ukáže, Eddie zase zajal Joela. Patová situace. Dají si tedy schůzku i s rukojmími v bytě Eddieho matky. Ale Eddie nehraje fér a zraní Joela. Síta se naštve a udělá to samé na oplátku jeho matce.
Ale Eddie už je ale jen psychopatická stvůra a tak sám svou matku zabije. Sítu zraní, vezme stříkačku a odebírá její starodávnou krev, protože je po Jakšovy druhým nejstarším upírem a on chce být nejmocnější.
Síta si vzpomene na Kršnovu hypnotickou píseň, začne ji zpívat a zmanipuluje tak Eddieho. Následně ho vláká do mrazáku a zabije sekyrkou. Pak se slabá vrací k umírajícímu Joelovi, smísí její krev s jeho a omdlí.

Vydal: Signet (1996)
Z anglického originálu: The Last Vampire 2: Black Blood
Podtitulek: Vlna smrti se valí dál…
Číslovaná edice: Stopy hrůzy 66